Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει πίεση γα εκδόσεις καθώς τόσο το μεγάλο μαξιλάρι που υπάρχει και φτάνει τα 37 δισ. αλλά και οι μειωμένες ανάγκες για καταβολές χρεολυσίων που φτάνουν τα 2,9 δισ. διαμορφώνουν ένα θετικό κλίμα.
Επίσης, κομβικά σημεία στη νέα στρατηγική είναι η μείωση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου αλλά και η προσπάθεια για νέα πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ. Όπως φαίνεται στον προϋπολογισμό τα έντοκα γραμμάτια θα περιοριστούν περαιτέρω. Ήδη φέτος τα T – Bills έπεσαν από τα 15,280 δις ευρώ στα 12,720 δις ευρώ και η στόχευση είναι το 2020 ο βραχυπρόθεσμος δανεισμών μέσω εντόκων γραμματίων να πέσει ακόμα πιο κάτω, στα 8,220 δις. Έτσι όμως διαμορφώνεται ένα περιθώριο για να υπάρξουν εκδόσεις μακροπρόθεσμου χρέους που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μπορεί να φτάσουν και τα 9 δισ. σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα φετινά δεδομένα. Αυτές οι εκδόσεις είναι άλλωστε που εμπεδώνουν τη σχέση κανονικότητας με τις αγορές σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητά ακόμη και μια έκδοση 15ετίας.
Πάντως η όλη συζήτηση καθώς συνδέεται με τις προσεγγίσεις βιωσιμότητας του χρέους των θεσμών θα μπουν σε νέα φάση με την πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων και της ανάγκης μείωσης των πλεονασμάτων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr