Σημειώνεται ότι το σχέδιο αναμένεται σήμερα να αποσταλεί στις Βρυξέλλες μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Ζαββού και των τραπεζιτών.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, υπήρξε συμφωνία στα επιμέρους θέματα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο, ώστε να σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ προκειμένου να διατυπώσουν και αυτοί τις απόψεις τους.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αποστέλλεται στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ΕΚΤ, ώστε να γνωμοδοτήσουν για το περιεχόμενό του. Αμέσως μετά τις γνωμοδοτήσεις το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
«Μεγάλο το ενδιαφέρον επενδυτών»
Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων είναι υψίστης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία,σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Γι’ αυτό, όπως είπε, υιοθέτησε συστημική λύση (σ.σ. Ηρακλής), κατά τα πρότυπα της Ιταλίας, όπου το κράτος εγγυάται, μέσω σχήματος προστασίας ενεργητικού, το καλύτερο μέρος της τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων, έναντι προμήθειας.
«Το σχήμα αυτό έχει ήδη λάβει την έγκριση της Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η εσωτερική διαβούλευση, ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, στέλνεται άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές για γνωμοδοτήσεις, και εισάγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και εκτίμησε ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σημαντική, μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου – στο τέλος του έτους – συσσωρευμένου αποθέματος «κόκκινων» δανείων.
«Ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων είναι έντονο», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιώσει το τραπεζικό σύστημα»
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης βρίσκεται το νέο κανονιστικό/ρυθμιστικό πλαίσιο, η πλήρης αποκατάσταση στην πρόσβαση στις αγορές, η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας, η μείωση του πιστωτικού κινδύνου και η στροφή στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρθηκε, στοχεύει: «Να αναδείξει τα τραπεζικά συστήματα ξανά ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης». Περαιτέρω ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συναρτήσει του γενικότερου κυβερνητικού σχεδίου, έχουν βελτιώσει σταδιακά το τραπεζικό σύστημα.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι: «Οι καταθέσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr