Αρχικά ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χαρούμενος με την παρουσία του στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του, Χάρη Γεωργιάδη, για την χρόνια συνεργασία τους. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών εξήρε την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «αποτελεί θετικό παράδειγμα για την ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση, με την επιτυχή εφαρμογή κατάλληλου μείγματος πολιτικών, σε ένα ήπιο πολιτικό περιβάλλον. Εμείς, στην Ελλάδα, χαιρόμαστε για την πορεία σας και το καλό σας παράδειγμα». Αναφορικά με τη θέση Ελλάδας και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σήμερα βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ακολουθούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες σε ολόκληρη την περιοχή».
Για το Κυπριακό ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά:
«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, στο πλαίσιο μίας συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, αποτελεί το κορυφαίο εθνικό μέλημα και σταθερή επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης. Λύση η οποία θα πρέπει, παράλληλα, να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής κατοχής, διαπραγματευόμενη τουρκικές δήθεν «λύσεις» δύο χωριστών κρατών ή συνομοσπονδίας. Επί του παρόντος, δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις και οι μη αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που η Τουρκία διαρκώς προβάλλει, δεν έχουν επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε πιο συγκεκριμένα για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ:
«Βεβαίως, κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Με τις ενέργειές της αυτές, η Τουρκία, αντί να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να αποσταθεροποιεί, περαιτέρω, την ευρύτερη περιοχή».
Τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ειδικότερα, δήλωσε: «Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη και γεμάτη κινδύνους περίοδο, η Ελλάδα, από τις 7 Ιουλίου, έκανε μία δυναμική επανεκκίνηση. Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανήλθαν στη χώρα. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε. Η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα εγκαταστάθηκαν, και πάλι, στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ήδη μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Στόχος της η οικονομική μεγέθυνση, εντός πλαισίου υγιών, πειθαρχημένων και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών:
- Θεσμοθετήσαμε την πρώτη, γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ.
- Προχωρήσαμε σε σημαντικές βελτιώσεις του πλαισίου ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς, που είχαν επιβληθεί το 2015.
- Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα και αποκρατικοποιήσεις.
- Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
- Τέλος, με το νομοσχέδιο που συζητάμε από την Παρασκευή, δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.
Τα πρώτα δείγματα γραφής
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:
- Η χώρα προχώρησε, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εξαιρετική, από πλευράς επιτοκίου και ποιότητας, έκδοση 10ετούς ομολόγου.
- Η Ελλάδα εξέδωσε, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, έντοκα γραμμάτια, με αρνητικό επιτόκιο.
- Επιχειρήσεις εκδίδουν νέα ομόλογα, με ευνοϊκούς όρους.
- Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από το 2008.
- Η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται υψηλότερη το 2020, σε σχέση με το 2019.
- Η ανεργία συρρικνώνεται.
- Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.
Οι κεντρικοί στόχοι το επόμενο διάστημα
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ωστόσο ότι «δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, εντείνουμε την προσπάθειά μας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θέτουμε ως κεντρικούς μας στόχους:
- την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων,
- την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος,
- τη διαμόρφωση ενός νέου, σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση,
- την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία,
- την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων,
- την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
- την εισαγωγή ενός κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους,
- την αποπληρωμή μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε:
«Η Ελλάδα, έχοντας πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την περιπέτειά της, καλείται να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο εργάζονται συστηματικά για να εμπεδώσουν στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, σαφές όραμα και μακρόπνοη στρατηγική για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας. Μια ισχυρή Ελλάδα και μια ισχυρή Κύπρος έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή, και γιατί όχι, στην ανθρωπότητα. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε!»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr