Σύμφωνα με τους θεσμούς, οι παροχές που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός δημιουργούν να δύσκολη εξίσωση καθώς τα 1 - 1,2 δισ. ευρώ των εξαγγελθεισών παρεμβάσεων δημιουργούν δημοσιονομικές απειλές στον προϋπολογισμό του 2020. Σε σχέση, πάντως, με τον τρέχον και το νέο προϋπολογισμό και το πακέτο παροχών της κυβέρνησης για το 2020, εκτιμάται ότι φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα τηρηθεί.
Σύμφωνα, πάντως, με κορυφαίο παράγοντα του υπ. Οικονομικών η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων αλλά και της αναπτυξιακής διαδικασίας που αναδεικνύουν την «ελληνική ιδιοκτησία» του προγράμματος. Ο ίδιος παράγοντας έκανε λόγο για περισσότερα από 50 θέματα, τα οποία άνοιξαν στο τριήμερο των συζητήσεων. Ωστόσο το Ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει παρεμβάσεις δεν μπήκε στην ατζέντα.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «κερδίσει» πόντους στο πεδίο ιδιωτικοποιήσεων ή μεταρρυθμίσεων ή αλλιώς της ανάπτυξης ώστε να παρακάμψει ενστάσεις για ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό από το πακέτο παροχών, αλλά και «γκρίνιες» για το αίτημα αξιοποίησης της επόμενης δόσης για «κάλυψη» των παροχών.
Στο πλαίσιο αυτό και για να διασκεδάσει γκρίνιες, προτάσσει τρείς κινήσεις, την προώθηση ενός νέου πλαισίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ένεκα και της αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων, αλλά και «σπρώξιμο» ιδιωτικοποιήσεων.
Ψηφιακές συναλλαγές
Έτσι λόγω της απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) και του φόβου να γυρίσει ρότα ο Έλληνας και να απομακρυνθεί της κατεστημένης συνήθειας πλέον για ψηφιακές πληρωμές η κυβέρνηση σχεδιάζει στο επόμενο φορο – νομοσχέδιο, που επίκειται άμεσα, να προωθήσει ρυθμίσεις που δίνουν bonus σε όσου επιλέγουν το ψηφιακό ή πλαστικό χρήμα. ‘Έτσι μπορεί να ανασχεθεί ένα πιθανό κύμα επιστροφής στο μετρητό που μπορεί να διογκώσει κι άλλο την «άτυπη» οικονομία και να πλήξει σοβαρά τους στόχους για το πλεόνασμα αλλά και να υπονομεύσει την προσπάθεια για μειώσεις σε φόρους.
Αντικειμενικές αξίες
Επιπλέον φαίνεται ότι «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας» των αντικειμενικών αξιών με αιχμή περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί σήμερα η επιβάρυνση είναι χαμηλή ωστόσο καταγράφονται εκεί σημαντικές κινήσεις ανοικοδόμησης ή εμπορικής κίνησης υφιστάμενων κτισμάτων λόγω τουρισμού. Συνολικά πάντως η αναθέρμανση της αγοράς ειδικά σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια αναθεώρηση αξιών, εγχείρημα όμως ιδιαίτερα δύσκολο δοθέντος και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί λόγω της πολιτικής μειώσεων φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ήδη πάντως η πίεση των θεσμών για την καθυστέρηση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στα ακίνητα είναι καταγεγραμμένη. Γιαυτό η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018 προώθησε την πρώτη φάση της αναθεώρησης. Ωστόσο η δεύτερη εκκρεμεί ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2019
Χθες, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε στα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών το νέο σχέδιο προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τρόπο που ικανοποίησε, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τους θεσμούς.
Ιδιωτικοποιήσεις
Η τρίτη κίνηση έχει να κάνει να με τις ιδιωτικοποιήσεις και το κλίμα υπέρ της επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση και στις τελευταίες συζητήσεις εστίασε στο ότι έχει την πρόθεση να προχωρήσει γρήγορα στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αλλά και στην προώθηση εμβληματικών επενδύσεων όπως ο ΟΛΠ ή το Ελληνικό. Μένει να φανεί βέβαια αν αυτά όλα θα ικανοποιήσουν του θεσμούς.
Πάντως η έκθεση του κουαρτέτου για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση προγραμματίζεται για το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ αναμένεται κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr