Το θέμα της πορείας απομείωσης των κόκκινων δανείων είναι βασικό στην ατζέντα καθώς αφορά άμεσα την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την επίτευξη του χρόνου των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων. Έτσι με ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές που θα έχουν σήμερα οι θεσμοί πέρα από την κυβέρνηση και με τις διοικήσεις των τραπεζών όπου αναμένεται να θέσουν επί τάπητος το αίτημα για απελευθέρωση των πλειστηριασμών μετά το πέρας ισχύος της τρέχουσας διάταξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Παράλληλα, το σχέδιο της κυβέρνησης για παροχή εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, το γνωστό ως σχέδιο «Ηρακλής» θα συζητηθεί μαζί με τις κυοφορούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο τραπεζικό μέτωπο με αιχμή τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι το σχέδιο «Ηρακλής», μια επεξεργασία με στοιχεία από τα υφιστάμενα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ είναι ήδη στις Βρυξέλλες προς έλεγχο για θέματα παραβίασης ανταγωνισμού.
Στο μέτωπο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλειδώσει» την συμπερίληψη των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στο νέο προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί (το προσχέδιο) στις 7/10.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή μετά τις χτεσινές συζητήσεις με τους θεσμούς τρία είναι τα πεδία όπου εστιάζεται η προσοχή των συμμετεχόντων. Πρώτο είναι το θέμα της ποσοτικοποίησης των δημοσιονομικών επιδόσεων (120 δόσεις, απόδοση ΦΠΑ κ.λπ.), δεύτερο είναι το θέμα των εξαγγελιών της ΔΕΘ και τελευταίο το πακέτο με εφεδρικά μέτρα αύξησης των εσόδων στην περίπτωση δυνητικού δημοσιονομικού κενού. Τα μέτρα αυτά «αντασφάλισης», όπως αναφέρεται, δεν συμπεριλαμβάνουν αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών, αλλά θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ερώτημα είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση βασίζεται στα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SNPs για να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό κενό το 2020. Κάτι που όμως «σκοντάφτει» στις αιρεσιμότητες της απόδοσης των εν λόγω χρημάτων αλλά και στην γενικότερη ένσταση των θεσμών τα χρήματα αυτά να «αξιοποιούνται» ευκαιριακά.
Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από μέτρα για να πείσει τους θεσμούς ότι οι μεταρρυθμίσεις μαζί με την υπεραπόδοση των εσόδων θα λύνουν το πρόβλημα.
«Εάν για παράδειγμα ο ΦΠΑ συνεχίσει τη σημερινή θετική πορεία του, είναι ένα πρόσθετο δεδομένο, το οποίο δεν γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή» ανέφερε χτες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις (που συμπεριλαμβάνεται στις εξαγγελίες στη ΔΕΘ) θα έχει μικρότερο κόστος λόγω ευνοϊκών δευτερογενών επιπτώσεων στην ανάπτυξη.
Όλες, πάντως, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να περιληφθούν στον νέο προϋπολογισμό σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά το πέρας της σημερινής συζήτησης με τους θεσμούς αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.
Για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όλες τις πλευρές φαίνεται να συμφωνούν για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ο εν λόγω αξιωματούχος επισημαίνει επίσης πως ουδείς έθεσε θέμα αφορολόγητου και συντάξεων, οι μειώσεις των οποίων είχαν ακυρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr