Το Airbnb και το Homeaway, όπως σημειώνουν οι Financial Times έφεραν σημαντικές ξένες επενδύσεις σε χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση και προσπαθούν να ανακάμψουν. Η Airbnb υποστηρίζει πως δημιούργησε νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους, προσθέτοντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία πέρυσι. Μάλιστα, πολλοί ιδιώτες επένδυσαν σε ιστορικά ακίνητα τα οποία κινδύνευαν με ερείπωση και τα αξιοποίησαν.
Το ρεπορτάζ των Financial Times επικεντρώνεται και στην Αθήνα. Στις αρχές του 2010, όταν χιλιάδες Αθηναίοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, πολλοί είδαν το Airbnb ως ευκαιρία για να σώσουν τα σπίτια τους, ενόψει υψηλότερων φόρων, λέει ο Αρης Καλαντίδης καθηγητής στην διαχείριση χώρων στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Ο καθηγητής εδώ και δύο χρόνια παρατηρεί μια αλλαγή: «Διεθνείς επενδυτές μετακόμισαν εδώ και ξεκίνησαν να αγοράζουν ακίνητα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους Έλληνες», ενώ υπάρχουν επενδυτές με 100 ή ακόμα και 1.000 ακίνητα στην Αθήνα.
Από την πλευρά του το Airbnb δεν αποδέχεται αυτά τα στοιχεία: «Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης στην Αθήνα με 1.000 καταχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας το 83% των λογαριασμών οικοδεσποτών στην Αθήνα έχει βάλει μόνο ένα διαμέρισμα ή σπίτι στην πλατφόρμα. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις τοπικές ανησυχίες και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τρόπο υπεύθυνο και βιώσιμο, όπως έχουμε κάνει ήδη με πάνω από 500 κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει το Airbnb.
Το άρθρο παρουσιάζει παραδείγματα από τη Λισαβόνα, τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη και την Αθήνα.
Ειδικά για την Αθήνα το άρθρο επισημαίνει ότι όσον αφορά στο Airbnb «στην επικαιρότητα βρίσκεται ο θόρυβος που δημιουργείται από όσους χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, η απρόσεκτη συμπεριφορά τους και η γενική έλλειψη φροντίδας εκ μέρους τους».
Υπενθυμίζεται, δε, απόφαση δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο με την οποία απαγορεύτηκε σε ιδιοκτήτη να νοικιάζει το διαμέρισμά του με βραχυχρόνια μίσθωση μετά από παράπονα που υπέβαλαν άλλοι ένοικοι για τους τουρίστες που έκαναν μεταμεσονύχτια πάρτι προκαλώντας τους αίσθημα ανασφάλειας.
Στους FT μιλά ο Ιάσων Αθανασιάδης ο οποίος νοικιάζει διαμερίσματα μέσω Airbnb και σημειώνει ότι ο δικός του τρόπος να προστατεύεται είναι με το να περιορίζει τον αριθμό των ενοικιαστών σε τρεις και με το να ενημερώνει τους γείτονές τους. «Είναι σημαντικό οι φιλοξενούμενοι να συμπεριφέρονται όπως οι ιδιοκτήτες στη λογική ότι και αυτοί κερδίζουν χρήματα» επισημαίνει.
Ο ίδιος, όπως γράφουν οι FT, τάσσεται κατά της επένδυσης στη λογική Airbnb μόνο για το κέρδος αν και υποστηρίζει ότι η άφιξη της πλατφόρμας ήταν καλή για την εικόνα του κέντρου που δοκιμάστηκε με βίαιες διαδηλώσεις στις πιο μαύρες μέρες της οικονομικής κρίσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr