Στις 2 Αυγούστου αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, οπότε η αγορά αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.
Ο οίκος Fitch, που διατηρεί σήμερα την υψηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα, «ΒΒ-», αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση τον Ιανουάριο του 2020, σε «ΒΒ» ή «ΒΒ+», φέρνοντας την Ελλάδα 1 ή 2 σκαλιά αντίστοιχα μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα» και αφού έχει ολοκληρωθεί το πρώτο πεντάμηνο ουσιαστικής διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία. Θα ήταν άλλωστε τεράστια έκπληξη αν η Fitch αναβάθμιζε την Ελλάδα με την κυβέρνηση να είναι λιγότερο από ένα μήνα στην εξουσία και την πολιτική αλλαγή να έχει ενσωματωθεί στον προηγούμενο «χρησμό» της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fitch εκτός από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη έχει το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή μιας συστημικής λύσης – όπως συνέβη σε άλλες χώρες με μεγάλο ποσοστό NPEs - θα λειτουργούσε θετικά στην αξιολόγηση της χώρας καθώς εκτιμάται από τον οίκο ότι θα επιτάχυνε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Μετά την Fitch είναι η σειρά της Moody’ s να δώσει χρησμό στις 23 Αυγούστου. Όπως προκύπτει από τα σχόλια των αναλυτών του οίκου, η Moody’ s θα περιμένει, εκτός από τις μειώσεις φόρων, να γίνουν άμεσες κινήσεις και για την άρση των υπόλοιπων εμποδίων που διώχνουν τους επενδυτές, όπως η γραφειοκρατία και το δυσκίνητο δικαστικό σύστημα. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να περιμένει και η Moody’ s μέχρι τις αρχές του 2020, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία έκπληξη τον ερχόμενο μήνα.
Ο καναδικός οίκος DBRS θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ελπιδοφόρο για την πιστοληπτική αξιολόγησης της χώρας και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Η ατζέντα της ΝΔ έχει στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων ενώ ο Κ. Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί, μέτρα που σύμφωνα με τον οίκο θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτό το περιβάλλον, ένα νέο QE στην Ευρωζώνη θα ωφελήσει ξεκάθαρα τα ομόλογα της περιφέρειας, και η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί, εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.
Τα ελληνικά ομόλογα, αν και έχουν δει την απόδοσή τους να υποχωρεί πάνω από 50% από τις αρχές του έτους (όταν και διαμορφωνόταν στο 4,4%), συνεχίζουν να προσφέρουν από τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αποτελώντας έτσι «μαγνήτη» για τους επενδυτές.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες της αγοράς για ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με τις πολιτικές που ήδη ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, ενισχύοντας την επενδυτική βάση της χώρας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, κάτι που φάνηκε άλλωστε και ξεκάθαρα στην πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr