Ήδη χτες από το βήμα της Βουλής ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης που απάντησε στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, κατά του Παύλου Πολάκη, καθώς ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε περιοδεία στην Ξάνθη έδωσε το στίγμα: «Είμαστε 20 μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Η δήλωση του Παύλου Πολάκη, είναι γνωστή και κρίθηκε. Η ΝΔ αξιοποιεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα, όχι για συζήτηση πάνω σε μισθούς, φόρους επενδύσεις, κρίσιμα θέματα. Αλλά για να αποφύγει από αυτή τη συζήτηση και να την προσανατολίσει, σε ένα στέλεχος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τόνισε ακόμα πως «Σημασία για τους πολίτες έχουν οι 120 δόσεις που κατατέθηκαν, οι διαρκείς αναβαθμίσεις της χώρας και θα άξιζε μια συζήτηση για το πως αυτές θα μεταφραστούν σε στήριξη του εισοδήματος και της απασχόλησης».
Ταυτόχρονα χτες το βράδυ από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι «στη Βουλή θα μιλήσουμε για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θα αναγγείλουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης». «Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πρόγραμμα. Οι 120 δόσεις δίνουν ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες κι επαγγελματίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «τη δεύτερη τετραετία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη, αλλά τις δυνατότητες που δίνονται» συμπλήρωσε:
Σημειώνεται ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αξίας και τα μέτρα παροχών ύψους 1 δισ. ευρώ μπαίνουν και σήμερα επί τάπητος σε νέα συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος είναι να κοστολογηθούν και να τεκμηριωθούν με βάση τις προβλέψεις για ύπαρξη επαρκούς δημοσιονομικού χώρου τα επόμενα χρόνια. Μόνο φέτος το υπ. Οιονομικών εκτιμά ότι το υπερπλεόνασμα του 2019, θα είναι στο 0,6% του ΑΕΠ (ο στόχο είναι στο 3,5%) και αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ. Συνολικά η πρόβλεψη είναι ότι το «μαξιλάρι» υπερπλεονασμάτων μέχρι το 2022 θα είναι 5,5 δισ ευρώ.
Στο φόντο αυτό εξετάζονται μέτρα στήριξης της ζήτησης αλλά και δημιουργίας χώρου ανάπτυξης για ΜμΕ. Πιο συγκεκριμένα στο τραπέζι είναι:
• Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, στις 8.636 ευρώ, κάτι που όμως έχει ισχυρό δημοσιονομικό αποτύπωμα (1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021).
• Καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους με κόστος να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
• Μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων πρώτης ανάγκης από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%. Κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει κόστος στα 350-400 εκατ. ευρώ.
• Επαναφορά της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.
• Μειώσεις στοχευμένες στον ΕΝΦΙΑ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr