Ήδη την Πέμπτη το πρωί ξεκινά το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών και το Σάββατο το απόγευμα, τοπική ώρα, θα έχει ο ίδιος συνάντηση με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με τον αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού Πόουλ Τόμσεν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παραβρεθούν και στελέχη από την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ), καθώς οι δύο αυτοί θεσμοί εμπλέκονται στη διαδικασία αποπληρωμής των εν λόγω δανείων. Πιο συγκεκριμένα ο ESM καθώς αποτελεί τον βασικό δανειοδότη της Ελλάδας θα πρέπει να εγκρίνει την όποια κίνηση.
Σημειώνεται ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ξεπληρώσει πρόωρα 3,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε καταβολές που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα το 2019 και 2020 και οι οποίες βαρύνονται με επιτόκιο 5,13%). Συνολικά στα 9,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές οφειλές της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια, μάλιστα, πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ θα φέρει οφέλη περίπου 150 από τους τόκους ενώ θα αποτελέσει κι ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικό στο εσωτερικό αλλά και οικονομικό εν όψει της εξόδου στις αγορές.
Στο μεταξύ στο θέμα της πρόωρης αποπληρωμής «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5)» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ερώτηση για το εάν η χώρα σκέπτεται να προχωρήσει σε μια παρόμοια κίνηση, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «βεβαίως», λέγοντας ότι το ΔΝΤ «έχει πολύ ακριβό χρέος». Πρόσθεσε δε ότι ένα τμήμα των δανείων, περίπου 3,5- 4 δισ. ευρώ έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, όταν η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν κατά τον υπουργό να οδεύσουν σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Επίσης , ο υπουργός αναφερόμενος στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις είπε ότι «δεν θα αργήσει». Προανήγγειλε ότι θα διαμορφωθεί ένα «έξυπνο σύστημα» όπου θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές. «Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα, ότι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου σχήματος για την προστασία της α’ κατοικίας «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα». Και, συν τοις άλλοις, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια για να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τα νέα ζευγάρια.
Σχετικά με το εάν θα ισχύσει η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο υπουργός είπε ότι η θέση του παραμένει ίδια, «κάθε πράγμα στον καιρό του». Ανέφερε ότι την ίδια απάντηση έδινε όταν τον ρωτούσαν εάν θα μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά δεν μειώθηκαν. Και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σε αυτά διαπραγματεύεται και ακούει την κοινωνία όταν αυτή λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου.
Επανέλαβε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που θα αξιοποιηθεί με μια ισορροπία, τόσο για την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr