Έτσι βάζει, όπως αναφέρεται σχετικά, ως στόχο την έκδοση σε πρώτη φάση ενός τριετούς ομολόγου με στόχο την συγκέντρωση ενός ποσού που φτάνει τα 2,5 δισεκ. ευρώ. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει καταστρώσει έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου έστω κι αν με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου ολοκληρώνεται ο στόχος άντλησης ρευστού από ομόλογα (ήταν στα 10 δισεκ. ευρώ) φέτος. Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ενδεχόμενη έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισεκ. ευρώ, αλλά και άνοιγμα εκ νέου κάποιων από τις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις για άντληση κεφαλαίων μέχρι και 1,5 δισεκ. ευρώ.
Μέσα από τις κινήσεις αυτές θα καταβληθεί προσπάθεια να ενισχυθεί το κλίμα κανονικότητας για την Ελλάδα, να «ζεσταθούν» οι επενδυτές αλλά και να διαμορφωθεί μια «καμπύλης χρέους» με τιμές που θα επιτρέψουν και του χρόνου στην Ελλάδα να έχει μια ακόμη καλύτερη παρουσία στις αγορές.
Οι εκθέσεις
«Προαπαιτούμενα» γι’ αυτές τις κινήσεις είναι βέβαια η καταγραφή θετικών αναφορών για τη δημοσιονομική πορεία αλλά και την ευρύτερη εικόνα τις οικονομίας σε διεθνείς εκθέσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Ο λόγος για τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 που θα βγουν στις 23 Απριλίου, όπου κι αναμένεται να καταγραφεί ότι το πρωτογενές της Γενικής Κυβέρνησης είναι στο 3,9% του ΑΕΠ. Επίσης στις 26 Απριλίου αναμένεται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ- από Β, από τον οίκο Standard & Poor's. Επιπλέον σε λίγες μέρες αναμένεται να δοθεί στο δημοσιότητα η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος. Επίσης αναμένονται και οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος.
Στο μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου και θα τεθούν τα θέματα για την αποπληρωμή ενός τμήματος των οφειλών ύψους 9,7 δισεκ. της Ελλάδας στο Ταμείο, ένας στόχος που αναδεικνύεται ως κεντρικός για την Αθήνα. Όπως φαίνεται η Αθήνα επιδιώκει να ξεπληρώσει τμήμα δανείων που έχουν επιτόκιο 5,13% και φτάνουν τα 3,9 δισεκ. ευρώ, από τον κουμπαρά που ήδη έχει με τα 974 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αλλά και τα χρήματα από το 5ετές, το 10ετές ομόλογο αλλά και αυτά που θα συγκεντρωθούν από το ύψος της νέας έκδοσης.
Τι προβλέπει το Υπ. Οικονομικών
Στο μεταξύ όπως καταγράφεται στο Οικονομικό Δελτίο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και πρόωρη προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στο Δελτίο, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,9% του ΑΕΠ , με όρους ενισχυμένης εποπτείας, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης σημειώνεται ότι πρόθεση είναι, μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να χρησιμοποιηθούν, για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του δημοσίου στον επίσημο τομέα.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει παράλληλα ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο χτίσιμο ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr