Η Moody’s επισημαίνει ότι ο νέος νόμος λειτουργεί ενισχυτικά για την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών και τη δυνατότητα προστασίας προστασίας από κατασχέσεις και είναι «πιστωτικά θετικός» για κράτος και τράπεζες.
Τα οφέλη του νέου νόμου
Οφέλη του νόμου και για το δημόσιο αφού απομακρύνει μια σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι οποίοι είχαν καθυστερήσει την εκταμίευση του περίπου 1 δισ. ευρώ. O νέος νόμος είναι επίσης θετικός για τις τράπεζες γιατί θα ενισχύσει την προσπάθειά τους να περιορίσουν το βάρος των κόκκινων δανείων.
Αν και η Ελλάδα δεν χρειάζεται επειγόντως αυτά τα κεφάλαια, η Moody’s θεωρεί ότι η συμφωνία είναι θετικό βήμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει δώσει η Ελλάδα, χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί σαφή ένδειξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της ενισχυμένης εποπτείας στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα μετά από το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Ο Moody's εκτιμά ότι στο αυριανό Eurogroup του Βουκουρεστίου θα δοθεί το οριστικό πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει επίσης ότι ενδεχομένως να δοθεί και η έγκριση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. «Και τα δύο βήματα θα συμβάλλουν στην τόνωση του ηθικού των επενδυτών» υπογραμμίζει.
Η απεξάρτηση από τον ELA
Σε ξεχωριστή αναφορά η Moody's επισημαίνει ότι με την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) οι ελληνικές τράπεζες θα διαφοροποιήσουν το μίγμα της χρηματοδότησής τους. Αυτό πιθανότατα θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές με τοποθετήσεις σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα. Κάτι παρομοιο, θυμίζει ο Moody's, είχε γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα η απεξάρτηση από τον ELA θα συμβάλλει ευρύτερα στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr