Πολύωρη ήταν η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.
Πολύωρη ήταν η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.Όπως αναφέρεται από στελέχη του Υπουργείο Οικονομικών «οι συζητήσεις συνεχίζονται», με ορίζοντα το eurogroup της 5ης Απριλίου. Στη σύσκεψη, σήμερα, συμμετείχαν από την κυβέρνηση το οικονομικό επιτελείο δηλαδή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος και ο Γ.Γ. Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκο.
Σημειωτέον ότι την επόμενη Δευτέρα θα γίνει το EWG με θέμα το όλο πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι μέχρι το EwG της Δευτέρας να βρεθεί λύση, χωρίς, όμως, απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε το απαιτούμενο νομοσχέδιο. Εκτιμάται, δε, ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο, καθώς εάν κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Πάντως αναμένεται το επόμενο διήμερο μαραθώνιος επαφών, είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε μέσω τεχνικών κλιμακίων, ενώ η παρουσία στην Αθήνα για συνέδριο του Ντέκλαν Κοστέλο, από την Κομισιόν δίνει την ευκαιρία και για άμεσες επαφές με τον αξιωματούχο της Επιτροπής.
Παρά τις προσπάθειες, που εδώ και τρεις και πλέον μήνες καταβάλλονται, ακόμη, η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών δεν έχει καλυφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν "στυλώσει τα πόδια" επιμένοντας για μείωση των κόκκινων δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα προστασίας. Επίσης δεν κάνουν πίσω σε σχέση με την συμπερίληψη και των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης ανέφεραν πάντως ότι καταγράφεται πρόοδος σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά οι μεγάλες διαφορές παραμένουν στα "της περιμέτρου, όπως επίσης και αναφορικά με την προσέγγιση των στρατηγικά κακοπληρωτών. Εμείς λέμε ότι έχουν ληφθεί υπόψιν δικλίδες ασφαλείας και δεν έχουν ενταχθεί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στο συζητούμενο πλαίσιο."
Κι αυτό την ώρα που οι θεσμοί προσπαθούν να αποτρέψουν την «κάλυψη» μέσα από το νέο πλαίσιο κακοπληρωτών αλλά και πολιτών που χρωστούν έχοντας έστω κι ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία. Επίσης προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα οδηγεί σε εξπρές και όχι σε χρονοβόρες και προσωποποιημένες διαδικασίες. Επικαλούνται, δε, το Νόμο Κατσέλη, όπου έχε οδηγήσει σε υπερφόρτωση των Ειρηνοδικείων και μεγάλες καθυστερήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για μονομερή κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, έστω κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφερε η πηγή εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αναγνώρισε πάντως πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά, με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σκοινί στα άκρα.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους, ενώ οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τα νέα σχήματα σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Γιώργος Αλεξάκης
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr