Πιο συγκεκριμένα πιέζουν ώστε για να ενταχθεί κάποιος στο νέο καθεστώς προστασίας να έχει ύψος της κατάθεσης που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει κατάθεση μέχρι 50.000 ευρώ. Επίσης η οι θεσμοί πιέζουν η αξία της υπόλοιπης περιουσίας του δανειολήπτη να προσδιορίζεται στις 100.000 ευρώ.
Εφόσον πάντως περάσει το κριτήριο της κατάθεσης των 5.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα τεθούν εκτός ρύθμισης το 80% των επιχειρηματιών, που έχουν πρόβλημα. Είναι προφανές ότι ένας επαγγελματίας, ακόμη και μικρού μεγέθους, είναι απίθανο να έχει κατάθεση που περιορίζεται στα 5.000 ευρώ. Ειδικά αν συνδεθεί με το έτερο κριτήριο περιουσίας που φτάνει τις 100.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως με το επιχείρημα ότι πολλές ΜμΕ κι επαγγελματίες έχουν τεθεί εκτός συνολικών ρυθμίσεων όπως ο εξωδικαστικός πιέζουν τους Θεσμούς να αποδεχτούν τα όρια όπως έχουν τεθεί από την αρχή. Μάλιστα αναμένεται να αξιοποιηθούν στοιχεία που έχουν δώσει οι τράπεζες για το ύψος όλων αυτών των επιχειρηματικών δανείων.
Σημειώνεται ότι το αποτύπωμα για τα πιστωτικά ιδρύματα από το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει υπολογισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δε δημιουργείται πρόβλημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Μέχρι πάντως το EWG της 25ης Μαρτίου θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση και να συμφωνηθεί το τελικό για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr