Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την κατάθεση μια σειράς από 18 νομοσχέδια, ένα εκ των οποίων αφορά τη ρύθμιση με τις 120 δόσεις, (που την έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός) την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αλλά και να καταθέσει το νέο γεωπολιτικό της σχεδιασμό στο φόντο των στρατηγικής της σημασίας ανακαλύψεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, προπομπό των όσων προβλέπονται να γίνουν και στην Ελληνική.
Πάντως με αιχμή τις 120 δόσεις η πλευρά των θεσμών χωρίς να το «φωνάζει» ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει «κράτει» και να προσέξει ιδιαίτερα ώστε να μη δοθεί ένας τόνος χαλάρωσης. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε τόσο η Κομισιόν στην δεύτερη έκθεσης της μεταμνημονιακής εποπτείας, όσο και ο Επίτροπος Π. Μοσχοβισί στην επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν ενδεικτική. Καλά λόγια, ώστε να μη χαλάσει η μεγάλη εικόνα της επιτυχίας, αλλά και σημαντικές παρατηρήσεις για καθυστερήσεις και εκκρεμότητες. Μάλιστα στο παρασκήνιο, όπως αναφέρεται, οι παρατηρήσεις αυτές γίνονται πιο έντονες ειδικά για το ζήτημα με τις ρυθμίσεις των οφειλών, που «παραδοσιακά» φέρνουν «αλλεργία» στους θεσμούς, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι στον «πυρήνα» του προγράμματος εποπτείας.
Είναι ενδεικτικό ότι χτες υψηλά ιστάμενος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τα όσα ανέφερε η Κομισιόν στο θέμα των ρυθμίσεων οφειλών στην έκθεσή της. Εκεί περιγράφεται διακριτικά, μεν, αλλά με σαφή τρόπο η πάγια αντίθεση των θεσμών στις ρυθμίσεις δόσεων και διευθετήσεις, που πυροδοτούν κουλτούρα αθέτησης πληρωμών κι αθέμιτης πρακτικής σε σχέση με τους ηθικά σωστούς καλοπληρωτές. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί για τις σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης, είχαν στείλει σχετικά μηνύματα για «φρένο» στη ρύθμιση, ώστε να μη χαλάσει το κλίμα εν όψει της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά και της έκδοσης των ομολόγων.
Πάντως η κυβέρνηση δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει το στόχο της απλά χωρίς αιφνιδιασμούς και με διαβούλευση να «καλιμπράρει» μια ρύθμιση που θα περάσει της εξετάσεις των θεσμών. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, αναμένεται να αποστείλει εντός των επόμενων 10-15 ημερών, κατά πάσα πιθανότητα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στους θεσμούς τον κορμό του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία. Είναι προφανές ότι περιμένει η Αθήνα να κλείσει ο κύκλος της αξιολόγησης και των δρομολογήσεων για το ομόλογο και μετά να κινηθεί σε αυτό το μέτωπο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες μπορεί οι δόσεις να μην είναι 120, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας για την αντίστοιχη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά να μπουν κάποια κριτήρια κτλ. εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, να κοπεί η αρχικώς σχεδιαζόμενη διαγραφή κεφαλαίου, να εστιαστεί η ρύθμιση στις διαγραφές προστίμων, αλλά και να μπει μια διαδικασία πριμοδότησης σε όσους μένουν πιστοί στις καταβολές των δόσεων.
Δράσεις και αναδρομικά
Παράλληλα με τις δόσεις και στο πλαίσιο διαμόρφωσης μια θετικής εικόνας η κυβέρνηση σχεδιάζει πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο όπως πχ η σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών που έχουν υποστεί κατάσχεση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Το σχέδιο είναι γνωστό, όσο τηρείται η ρύθμιση από τον οφειλέτη θα χτίζεται προοδευτικά ένα ακατάσχετο μέρος του τραπεζικού του λογαριασμού. Οι συζητήσεις, μάλιστα, ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και τις τράπεζες βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και τεχνικά ζητήματα.
Παράλληλα σχεδιάζονται οι ρυθμίσεις για τις μικροπιστώσεις, την αναπτυξιακή τράπεζα, το νέο Λύκειο, ενώ το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει όσα γίνεται περισσότερα μέτωπα για να μπορέσει να πάρει τη δόση του σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ, ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε χθες «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την λήψη απόφασης εκταμίευσης της δόσης, αναγνωρίζοντας πως θα επρόκειτο για αρνητικό σήμα αν υπήρχε απορριπτική απόφαση. Εάν δε φτάσει ο χρόνος μέχρι το Eurogroup μπορεί να υπάρξει μια προέγκριση και μια παρακολούθηση από τον ESM, που στη συνέχεια θα δώσει σήμα στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών για να προβεί στην εκταμίευση με μια έκτακτη συνεδρίαση.
Παράλληλα ετοιμάζεται και η έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο θεωρείται πιθανό, η έκδοση να αφορά δεκαετία, και να γίνει σε χρόνο σύντομο.
Μπόνους
Ένα άλλο μέτωπο που εντάσσεται στη συζήτηση εν όψει εκλογών και παροχών είναι η διανομή «κοινωνικών» μερισμάτων είτε από αναδρομικά είτε από άλλες πηγές, κάτι που όμως έχει μπει στο μάτι των θεσμών. Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος σε δηλώσεις του (στο Θέμα 104,6) και ερωτηθείς αναφορικά με το κόστος τυχόν δικαστικών αποφάσεων για την καταβολή αναδρομικών έναντι περικοπών των νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί η δικαστική κρίση» και ότι «η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ποσά που είναι να καταβάλει, στο βαθμό που έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ο υφυπουργός επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε, για να σβήσουμε τα προβλήματα που από το παρελθόν προέκυψαν… Αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που θα προκύπτουν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε».
[email protected]" data-hovercard-id="[email protected]" style="display: block; width: 32px; height: 32px; border-radius: 50%;"> | ΑπάντησηΠροώθηση |
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr