Το νέο πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Θεόδωρος Καλαντώνης , η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη και στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας- Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν αλλάζει τελικά τα βασικά κριτήρια που είχαν τεθεί επί τάπητος την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά έχει μια σειρά από νέα στοιχεία, που ζητούσαν τα πιστωτικά ιδρύματα, με στόχο να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Έτσι τα βασικά κριτήρια, δηλαδή το ποσό αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας (τα 250.000 ευρώ) και το όριο 130.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) του συνολικού δανεισμού με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία παραμένουν ως είχαν συμφωνηθεί. Μάλιστα η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνεται, πλέον, μόνο από πιστοποιημένο εκτιμητή και για τους δανειολήπτες.
Σε σχέση με τα εισοδηματικά όρια, για το δικαίωμα επιδότησης δόσης από τον προϋπολογισμό, πηγές από τις τράπεζες σημειώνουν ότι ως ποσό εκκίνησης τα 12.500 ευρώ, που προσαυξάνεται ανάλογα μα τα τέκνα και φτάνει στα 36.000 ευρώ (τρίτεκνες και άνω οικογένειες). Την ίδια ώρα από την κυβέρνηση τονίζεται ότι τα σημερινά όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή όρια στα 40.800 ευρώ, δεν πρόκειται να ψαλλιδιστεί.
Η επιδότηση
Από τα νέα στοιχεία που έρχεται στο πλαίσιο προστασίας είναι το Ενιαίο Πτωχευτικό Ιδιωτών, με συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη. Το νέο Πτωχευτικό θα ενσωματωθεί (προς το τέλος Μαρτίου) στον Ενιαίο Νόμο. Επιπλέον η επιδότηση της δόσης θα υπολογίζεται μέσα από τον ηλεκτρονικό μηχανισμό, δηλαδή βάσει αλγορίθμου αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και όχι δικαστικά. Επιπλέον η επιδότηση θα πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου και δεν θα δίνεται στο δανειολήπτη για να τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.
Παράλληλα όποιος μπαίνει στη ρύθμιση και δεν καταβάλει τις πληρωμές του για 9 μήνες θα κόβεται αυτόματα. Όσοι απορρίπτονται από την πλατφόρμα, διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη αλλά δεν θα έχουν προστασία έως τη δίκη, όπως συνέβαινε ως τώρα. Επίσης, όσοι έχουν πάρει κατασχετήριο για το ακίνητο τους, χάνουν το δικαίωμα ανακοπής της διαδικασίας πλειστηριασμού, με απλή αίτηση δικαστικής προστασίας, όπως συνέβαινε ως τώρα.
Εκκρεμείς υποθέσεις
Όσοι έχουν ήδη αιτηθεί την προστασία του νόμου Κατσέλη, του οποίου η ισχύς λήγει σήμερα, θα μπορούν να παραιτηθούν από αυτόν και να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο προστασίας. Πάντως όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο για το εάν πληρούν τα κριτήρια προστασίας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε να μην φτάνουν στα δικαστήρια εφόσον δεν πληρούν τα κριτήρια. Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο υπολογίζονται σε 20.000. Για τον έλεγχο, δε, των στοιχείων των αιτούμενων προστασίας, πέρα από την ψηφισμένη άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι τράπεζες θα έχουν δυνατότητα ελέγχου και των φορολογικών δεδομένων, με άρση του φορολογικού απορρήτου
Όσοι. τέλος, απορρίπτονται δικαστικά από πλαίσιο Κατσέλη για τυπικούς λόγους π.χ. αιτήσεις από επαγγελματίες (απένταξη λόγω ιδιότητας), θα έχουν το δικαίωμα αίτησης υπαγωγής στο νέο πλαίσιο.
Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους δανειολήπτες με δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στις 31/12/2018, θα είναι ένα έτος, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου. Η προθεσμία για τους ανέργους και τα ΑΜΕΑ ορίστηκε στα 5 χρόνια.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr