Σύμφωνα με non paper που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου τονίστηκε ότι: «Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών η νέα ρύθμιση αναμένεται να δώσει προστασία σε περίπου 200.000 δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε στεγαστικά δάνεια, αριθμός που αφορά περίπου το 80% των κόκκινων δανείων. επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο νόμο θα είναι κλιμακωτά και θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Η ρύθμιση
Η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τελικά οδήγησε σε αποφάσεις ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα που ακουμπούσαν κάθε πλευρά. Αναλυτικά σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες προβλέπεται η ένταξη στην ρύθμιση όσων έχουν υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, ενώ, στην ρύθμιση θα εντάσσονται και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.
Έτσι για την υπαγωγή στην ρύθμιση τα κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:
-Ύψος συνολικού δανεισμού: έως 130.000 ευρώ
- Αντικειμενική αξία ακινήτου: έως 250.000 ευρώ
- Υπάγονται και μικροεπιχειρηματίες και έμποροι (απαραίτητα υποθήκη η α΄ κατοικία).
Ωστόσο θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των δανείων, του δανειολήπτη (εμπόρου ή φυσικού προσώπου) εφόσον έχουν υποθήκη την α΄ κατοικία!
Εισοδηματικά κριτήρια
- Άγαμος: έως 12.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα
- Ζευγάρι: έως 21.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα
- Προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο.
Επιτόκιο & επιμήκυνση για όσους τελικά υπαχθούν στην ρύθμιση
Οι δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους:
- με επιτόκιο 2% + Euribor
- διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, ενώ
- θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
Το νέο πλαίσιο προστασίας θα βασίζεται σε δυο άξονες.
1. Ο πρώτος άξονας θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους οποίους και θα υπάρχει η πρόνοια την κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου τους και θα προσφέρει κρατική επιδότηση του 1/3 της δόσης. Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης των δανείων για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ.
2. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών.
Πάντως ανοικτό παραμένει ακόμη, εάν στην νέα ρύθμιση θα υπαχθούν αναγκαστικά και οι εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη, δηλαδή εκείνοι οι δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση και ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις τους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη της Πέμπτης συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και η Θεανώ Φωτίου ενώ από την πλευρά των τραπεζών παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ. Βασίλης Ψάλτης, Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Θόδωρος Καλαντώνης.
Το παλιό πλαίσιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας σήμερα προβλέπει:
1.Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες :
Εφόσον η αξία πρώτης κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλαδή άγαμος: 8.184 ευρώ, ζευγάρι: 13.920 ευρώ κ.λπ.) το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.
2.Για τους δανειολήπτες που συμπεριλαμβάνονται στα μεσαία οικονομικά στρώματα ισχύουν τα εξής κριτήρια, αντίστοιχα:
Εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά, 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά κ.ο.κ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (εισόδημα άγαμου: 13.908 ευρώ, ζευγάρι: 23.664 ευρώ κ.λπ.), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται δικαστική κάλυψη.
Η περίοδος αποπληρωμής μπορεί να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας του. Η αίτηση ένταξης υποβάλλεται, υποχρεωτικά, από δικηγόρο και απαιτείται έκδοση δικαστικής απόφασης. Για τα χαμηλά εισοδήματα παρέχεται δωρεάν δικηγόρος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας με απλή αίτηση στο Πρωτοδικείο της περιοχής διαμονής.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr