«Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα "stress tests", φθάνουν στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε πώς βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε έχουν πρόβλημα οι τράπεζες.Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να προσπαθήσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλλουν σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μιλώντας στη Βουλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» και στο Kontra Channel. «Η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ανοίγει ευκαιρία στις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια π.χ. με την έκδοση ομολόγων ή αξιοποίηση κεφαλαίων μιας θυγατρικής. Οι διατυπώσεις του κ. Δραγασάκη ήταν πολύ προσεκτικές και το σκεπτικό του ήταν να περιγράφουμε την κατάσταση, να μη λέμε μισές αλήθειες, προκειμένου να βρούμε τις βέλτιστες πρακτικές. Να μην αποσπούμε λοιπόν μια κουβέντα και να παραποιούμε το νόημα σε σχέση με την κατάσταση των τραπεζών. Οποιοσδήποτε είναι στην αγορά ξέρει ότι το μέγα θέμα της οικονομίας μαζί με τη ρευστότητα είναι τα κόκκινα δάνεια. Πάντα είναι μετρημένος ο κ. Δραγασάκης σε αυτά που λέει, δεν κρύβει καταστάσεις και κατά την εκτίμηση του υπάρχει λύση» ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως το θέμα των τραπεζών είναι κομβικό στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον ο Τζέρι Ράις παρέπεμψε στην ανακοίνωση της 25ης Ιανουαρίου του Ταμείου ανέσως μετά την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα κι επανέλαβε με διπλωματικό τάκτ: «Η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Αλλά και έκθεση της Κομισιόν για τις χειμερινές εκτιμήσεις καταγράφεται μια ανησυχία για κομβικούς τομείς της οικονομίας και στο πώς μπορεί να επηρεάσουν την όλη εικόνα της χώρας. Όπως έγραψε η Επιτροπή οι εξαγωγές θα επηρεαστούν από την επιβράδυνση των οικονομιών της ευρωζώνης. Επιπλέον, ο τουρισμός θα δεχθεί πλήγμα όχι μόνο από την οικονομική αναταραχή αλλά και από τον παράγοντα Τουρκία και την υποτίμηση της λίρας η οποία είναι σαφές πλέον ότι καθιστά την γειτονική αγορά πάρα πολύ ελκυστικό προορισμό. Οι παραπάνω προβλέψεις για τις δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις της Ελληνικής ανάπτυξης συνδυάζεται με την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις παραμένουν υποτονικές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr