Συνολικά το μείζον θέμα του «ξετρυπώματος» των στρατηγικών κακοπληρωτών, που κρύβονται πίσω από το Νόμο Κατσέλη και του διαχωρισμού τους από όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού κυβέρνηση, τράπεζες και θεσμοί που καταφθάνουν από βδομάδα στην Αθήνα. Άλλωστε η ισχύς του Νόμου Κατσέλη λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τότε, διαφορετικά θα πρέπει να εξεταστεί νέα παράταση.
Συναντήσεις
Πάντως, σήμερα προγραμματίζεται διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη για να διαμορφωθούν οι θέσεις που θα παρουσιάσει η Ελληνική πλευρά στις συναντήσεις με τους θεσμούς για τα καυτά θέματα που τίθενται στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ένα από αυτά είναι το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας που άπτεται της προσπάθειας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το βάρος των κόκκινων δανείων.
Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των τραπεζών συναντώνται σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και την ερχόμενη Δευτέρα 21 του μηνός με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Την ερχόμενη εβδομάδα – Τρίτη 22 και Πέμπτη 24 Ιανουαρίου – το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών κυβέρνησης και δανειστών.
Τα θέματα
Τα καυτά ζητήματα που μένουν ανοικτά έχουν να κάνουν με το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία, τα «κουρέματα» οφειλών (σε ποια αναλογία αξίας δανείου προς αξία ακινήτου), η διάρκεια επιμήκυνσης που θα προσφέρουν οι τυποποιημένες ρυθμίσεις που θα προσφέρονται στους οφειλέτες, το επιτόκιο των ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες αφορά στο αν και πώς θα γίνεται «κούρεμα» δανείου σε αντιστοιχία με εμπορική αξία ακινήτου (π.χ. τι γίνεται όταν η τρέχουσα αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερη από υπόλοιπο δανείου;)»
«Είμαστε κοντά στο κυπριακό μοντέλο δηλαδή σε επιδότηση δόσεων δανείου» αναφέρει ψηλά ιστάμενη πηγή και σημειώνει αναφορικά με τους θεσμούς ότι: « Δεν υπάρχει συζήτηση για όριο αξίας προστασίας α’ κατοικίας (δηλαδή αν θα είναι 100.000 ή παραπάνω)», κάτι που γίνεται σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Πάντως στο Υπουργείο Οικονομικών προωθούν ένα συνολικό νέο πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας στο πρότυπο του «κυπριακού μοντέλου», που βασίζεται στην πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση του APS (Asset Protection Scheme), μια «έκτακτη» ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ένα μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από το β’ εξάμηνο του 2019,
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «κυπριακό μοντέλο» βασίζει τη δομή της ρύθμισης στο ύψος του στεγαστικού δανείου, την αξία του ακινήτου, αλλά και την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr