Ουσιαστικά οι ανακοινώσεις λειτουργούν ως βαρόμετρο για τις προθέσεις των Βρυξελλών απέναντι στο θέμα περικοπής ή όχι των συντάξεων, ενώ έχουν κι ένα σημαντικό συμβολικό περιεχόμενο καθώς είναι οι πρώτες που θα γίνουν μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρίσκεται στο τιμόνι της οικονομίας.
Ειδικό ενδιαφέρον που αφορά άμεσα και την τύχη των συντάξεων υπάρχει για το τι εκτιμά η Κομισιόν για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά κυρίως για την πορεία της ανάπτυξης το 2019, που διαμορφώνει και τους σχετικά κλάσματα των επιμέρους δεικτών. Σημειώνεται ότι με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% για του χρόνου ενώ στην εαρινή έκθεση της Επιτροπής, που δόθηκε τον περασμένο Μάιο στη δημοσιότητα, τοποθετούσε στο 1,9% τον πήχη του ΑΕΠ για το 2018 και στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2019.
Με βάση πάντως και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ φθινοπωρινή έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα στο Μπαλί της Ινδονησίας ή ο ρυθμός μεγέθυνσης της Ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι στο 2,4% τον επόμενο χρόνο με βάση. Ενδιαφέρον έχει και η πρόβλεψη για την πορεία των επενδύσεων που μαζί με την κατανάλωση και την απασχόληση διαμορφώνουν το μίγμα εκτίμησης του ρυθμού του ΑΕΠ. Έτσι, στο μέτωπο των επενδύσεων η τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο για αύξηση 12,1% ενώ η εκτίμηση για το ελληνικό χρέος ήταν να μειωθεί (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από το 177,8% το 2018 στα επίπεδα του 170,3% το 2019.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr