Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τη συμμετοχή ακόμα του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου, του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπου Γκότση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη. Η συνάντηση όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, αφορούσε θέματα Χρηματιστηρίου και εποπτείας της αγοράς.
Κυβερνητικός παράγοντας σχολίασε στο Reporter μετά τη σύσκεψη πως η διασφάλιση της σωστής εποπτείας των επιχειρήσεων και ασφαλώς η σωστή και ηθική λειτουργία της αγοράς μπορεί να αποτρέψει φαινόμενα σαν αυτό της Folli Follie στο μέλλον.
"Πρέπει να δούμε και την ηθική λειτουργία της αγοράς", συμφωνούν κορυφαίοι "παίκτες" της αγοράς και υπενθυμίζουν ότι η Folli Follie, δεν είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση και πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά αν θέλουμε να είναι η τελευταία.
Να υπενθυμίσουμε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μόλις πριν από λίγα 24ωρα είχε αναφέρει και το παράδειγμα της Μαρινόπουλος, όπου περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι κινδύνευσαν να βρεθούν στο δρόμο.
Όλοι έχουν ευθύνες
Αξιοσημείωστες είναι στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε καλά τη δουλειά της στην περίπτωση της Folli Follie:
Κερδοσκοπικές πιέσεις στις τράπεζες
Στο παραπάνω... τοπίο συνυπολογίστε και το ζήτημα των τραπεζών που το τελευταίο διάστημα οι μετοχές τους βρίσκονται υπό πίεση. Το sell off της Τετάρτης μπορεί από κυβερνητικούς παράγοντες να αποδίδεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ανησυχία.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η κατάσταση των τραπεζών είναι καλή και το ζήτημα των κόκκινων δανείων διαχειρίσιμο, κάτι που υπογραμμίστηκε και στη σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου την ημέρα του sell off, οι Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Λιάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.
Εταιρεία ειδικού σκοπού
Αναφορικά πάντα με το ζήτημα των τραπεζών, οι οποίες την Πέμπτη πάντως κατάφεραν να ανακτήσουν ένα μέρος των απωλειών της Τετάρτης, η κυβέρνηση δέχεται διάφορες εισηγήσεις σχετικά με κινήσεις που μπορεί να κάνει ώστε να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να αμφισβητούν τόσο έντονα την κατάσταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κατατεθεί στην κυβέρνηση σχετική πρόταση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τη δημιουργία APS - Asset Protection Scheme- (εγγυοδοτικού ταμείου).
Η πρόταση αυτή δεν παραπέμπει σε δημιουργία Bad bank αλλά στη σύσταση ενός ειδικού ταμείου που θα έχει εγγυοδοτηθεί από το δημόσιο. Βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί η όλη διαδικασία ότι κρύβονται κρατικές ενισχύσεις πίσω από το εν λόγω σχήμα. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί στο παρελθόν είχαν αρνηθεί τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» όταν είχε προταθεί σχετικά.
Το πρακτορείο Bloomberg πάντως δεν αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως και η bad bank υπάρχει στις σκέψεις των κυβερνητικών παραγόντων και ενδέχεται, εφόσον χρειαστεί να συζητηθεί με τους δανειστές.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr