Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των θεσμών ξεκίνησε, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, να συναντιούνται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αντί του Χίλτον και να κάνουν μία πρώτη κουβέντα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής του δεν έχασαν χρόνο και έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα μη περικοπής των συντάξεων, που αποτελεί και τον πιο μεγάλο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από τη μεριά της κυβέρνησης δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας, με αξιωματούχους να σημειώνουν πως η πρώτη αντίδραση των θεσμών ήταν θετική. Δεν υπήρξε φυσικά συγκεκριμένη απάντηση, αλλά στην κυβέρνηση επιχαίρουν για το γεγονός ότι οι θεσμοί έδειξαν ανοιχτοί σε συζήτηση.
Επίσης, κυβερνητική πηγή υπογράμμισε την Τετάρτη πως αποτελεί «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό.
Συνεπώς, υπάρχει αισιοδοξία πως εφόσον οι αριθμοί βγαίνουν, οι θεσμοί θα υποχωρήσουν και θα κάνουν αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Φυσικά, για να συμβεί αυτό ενδέχεται να χαθούν ορισμένα από τα συμφωνημένα αντίμετρα, ενώ εκ μέρους των θεσμών υπάρχει και μία μικρή «μουρμούρα» σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ζητήθηκε μάλιστα αναλυτικό κοστολόγιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Τα μηνύματα των επικεφαλής
Από τα παραπάνω προκύπτει πως η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα καταφέρει να πετύχει τον βασικό της στόχο, ωστόσο, υπάρχει και κάτι που δημιουργεί ανησυχία. Αυτό δεν είναι άλλο από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, που επιμένουν μονότονα πως «όσα έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να εφαρμοστούν».
Η αρχή έγινε από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα τις προηγούμενες ημέρες πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνημένα και μάλιστα «απείλησε» πως σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε πάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε μία πιο light, αλλά στο ίδιο μήκος κύματος δήλωση και από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επίσης είπε πως η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Και το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την Τετάρτη μιλώντας στην Καθημερινή είπε πως «τα συμφωνηθέντα πρέπει να εφαρμοστούν».
Στην κυβέρνηση βέβαια διαβάζουν ως «τυπικές» τις παραπάνω τοποθετήσεις και εν μέρει μπορεί να έχουν δίκιο, ωστόσο, δείχνουν κάτι. Πως η Ελλάδα, παρότι βγήκε από το πρόγραμμα, δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.
Οι θεσμοί είναι λοιπόν διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν ορισμένα πράγματα, αλλά η αφετηρία όλων των συζητήσεων είναι πως «αν εμείς δεν δώσουμε το πράσινο φως, εσείς πρέπει να προχωρήσετε, όπως έχουμε συμφωνήσει».
Και ας μην ξεχνάμε πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τις συντάξεις, θα πρέπει να πάρει το «OK» από το Eurogroup και όλοι θυμόμαστε τη γερμανική παρέμβαση, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην εφαρμόσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι Γερμανοί μπλόκαραν τότε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και ζήτησαν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνεπώς, η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις που μόλις άνοιξε, θα είναι μακρά και δύσκολη. Και εν πολλοίς, όπως έχουμε σημειώσει κι άλλες φορές, θα κρίνει και το χρόνο των εκλογών.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr