Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για ένα cash-buffer (της Αθήνας) για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις μετά το 2019. Εφόσον αξιοποιηθεί μπορεί να μειωθούν οι σχεδιαζόμενες ελαφρύνσεις του χρέους. Στα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα υπάρχει ο εξής απλός υπολογισμός: για κάθε πέντε δισ. ευρώ που θα εκταμιεύονται επιπρόσθετα, η επιδιωκόμενη ελάφρυνση -όπως για παράδειγμα η παράταση της ωρίμανσης των δανείων- θα μπορούσε να μειωθεί κατά δυο χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μοντέλο που εξετάζεται είναι «να χρηματοδοτηθεί η Αθήνα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ τουλάχιστον έως το 2022. Η ημερομηνία βρίσκεται κοντά στις επόμενες γερμανικές εκλογές. Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να συμφωνήσει σε όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα ελάφρυνσης […] λόγω των ανησυχιών ότι θα υπήρχαν μεγάλες αντιστάσεις εντός του Κοινοβουλίου, τόσο στην Κ.Ο. της CDU/CSU όσο και από πλευράς FDP και AfD».
Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ομιλία του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα. Ο μόνος τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι η συνεχής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, δήλωσε Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ επανέλαβε ότι για την Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη η μεταμνημονιακή εποπτεία, σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι, εφόσον η Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη.
Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στα δημοσιονομικά, ωστόσο προειδοποίησε πως η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη. Όπως είπε, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απαιτεί πλήρη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr