Σε σχέση με το χρέος τα παζάρια αναμένεται να ενταθούν ενόψει της διεξαγωγής του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς από τη μια μεριά το Βερολίνο επιμένει σε ελαφρύνσεις με αιρεσιμότητες, που θα επιτρέπουν στη Γερμανία να έχει έντονα παρεμβατικό ρόλο στην Ελλάδα, ενώ το Ταμείο επιμένει στην προσαρμογή του σε βιώσιμα επίπεδα, με αυτοματοποιημένους μηχανισμούς. Όπως φαίνεται πάντως η λύση, καθώς το Ταμείο θα παραμείνει κυρίως ως τεχνικός σύμβουλος στο Ελληνικό ζήτημα και όχι ως χρηματοδότης, μάλλον προς τη Γερμανική άποψη θα γέρνει.
Πέρα από το χρέος η Αθήνα αυτήν την εβδομάδα σπεύδει να κλείσει εκκρεμότητες ώστε αφενός να πάρει την υποδόση του 1 δισεκ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση αλλά και να υλοποιήσει προαπαιτούμενα από την τελευταία αξιολόγηση εν όψει του eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ληξιπρόθεσμα και Μεσοπρόθεσμο
Βασικό ζήτημα για να εκταμιευτεί η δόση είναι η μείωση της «δεξαμενής» των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου προς ρους ιδιώτες. Έτσι τις τελευταίες μέρες καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να αποπληρωθούν υποχρεώσεις καθώς η δόση είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου. Μετά επιστρέφει στους δανειστές ( Μηχανισμό Σταθερότητας) και χάνεται ένα κρίσιμο ποσό. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο όπου η μείωση των ληξιπροθέσμων ήταν στο επίπεδο των 130 εκατ. ευρώ κι έτσι ο συνολικός κουμπαράς έφτασε τα 3,35 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο ορίζει πως μέχρι τον Αύγουστο οι οφειλές αυτές θα πρέπει να μηδενιστούν.
Στο μεταξύ ξεκινά η συζήτηση και αναμένεται μέχρι την Πέμπτη, 14 Ιουνίου να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Παράλληλα αναμένεται και η υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Από τη Βουλή αναμένεται να περάσει πακέτο με το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019 -2022), που διαμορφώνει το δημοιονομικό οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια και περιλαμβάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (ώς το 5,19% του ΑΕΠ).
Ο νέος ΕΝΦΙΑ
Με αγωνία πάντως η αγορά ακινήτων και εκατομμύρια ιδιοκτήτες περιμένουν, μαζί με ….την έναρξη του Μουντιάλ, την υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές μέχρι την 14η Ιουνίου. Ο λογαριασμός βέβαια του ΕΝΦΙΑ αναμένεται τον Αύγουστο. Εκτιμάται ότι το 15% των υπόχρεων στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα έχει αυξήσεις στα εκκαθαριστικά με αυτές να ξεκινούν από τα 20 ευρώ και να φτάνουν ψηλότερα ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα, πάντως με όσα έχει αναφέρει ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,, το 67% των φορολογούμενων, δεν θα δουν αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει για το τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι αυξήσεις σε τιμές ζώνης μπορεί να οδηγήσουν πολλούς στην «αγκαλιά» του, κάτι που θα εκτοξεύσει τη δαπάνη τους για φόρους. Γιαυτό το υπ. Οικονομικών προσπαθεί να δει εάν μπορεί να ισορροπήσει τα πράγματα με αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ
Στο τέλος της εβδομάδας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την υπουργική απόφαση για τις αντικειμενικές και τις εκταμιεύσεις για τα χρέη του δημοσίου αναμένεται οι Θεσμοί να προχωρήσουν στην σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης, όπου θα ενταχθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Μαζί με τις απόψεις της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα έγγραφα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν αποφάσεις για χρέος, 4η αξιολόγηση, μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr