Μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί μια σχετική έκθεση από την Κομισιόν προς τους συνεργάτες των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (EWG), όπου θα περιγράφεται η μείωση των οφειλών όπως την υπολογίζουν οι θεσμοί. Τα θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες στη βάση των εκτιμήσεων της Επιτροπής θα τεθεί και αύριο, σε νέα συνεδρίαση του ESM. Εφόσον, δε, καταγραφεί πρόοδος τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Πάντως τα στοιχεία της Κυβέρνησης, που διαφέρουν από αυτά της Επιτροπής, δεν έδειξαν την απαιτούμενη πρόοδο και μένει να φανεί ποιες είναι οι εκτιμήσεις των τεχνοκρατών των Βρυξελλών.
Στο μέτωπο της πορείας των προαπαιτουμένων εκτιμάται από το Υπ. Οικονομικών, ότι οι θεσμοί είναι ικανοποιημένοι, καθώς υπάρχει η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου στις 14 Ιουνίου, μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό.
Αγκάθι το χρέος
Το μείζον όμως θέμα, όσο πλησιάζουμε προς τις 21 Ιουνίου, οπότε και το χρονικό ορόσημο των αποφάσεων για όλα (χρέος, αξιολόγησης, μεταμνημονιακή εποχή) οι διαφορές παραμένουν μεταξύ του Βερολίνου, του Παρισιού και του Ταμείου. Πάντως καταγράφεται εντατική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Μάλιστα αναμένονται συνεχείς (και σήμερα) συνεδριάσεις των εμπλεκομένων μεγάλων παικτών, του λεγόμενου Washighton Group.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές υπάρχει πιθανότητα επιλογής μιας λύσης που θα εμπεριέχει στοιχεία και από τις δυο πλευρές. Δηλαδή η απομείωση του χρέους θα γίνεται με ένα μίγμα μέτρων, τόσο μέσω αυτόματων παρεμβάσεων όσο και μέσα από αιρεσιμότητες, όπως ζητεί η Γερμανία. Σημειώνεται ότι το Βερολίνο επιδιώκει, (και πολλοί επιμένουν ότι θα το πετύχει) να υπάρξει περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος. Που θα διευκολύνει τις αποπληρωμές τα επόμενα 4-5 χρόνια και θα «προστατεύει» την Ελλάδα
Στο επίκεντρο πάντως των συζητήσεων όλο αυτό το διάστημα είναι το πόσο θα επιμηκυνθούν τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου από τον EFSF (ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ). Η Γερμανία θέλει να πάνε πίσω για 5 έτη, το ΔΝΤ επιδιώκει να πάει η ωρίμανση στα 15 ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα 10. Επίσης ζήτημα υπάρχει με το να θα εξαγοραστεί το δάνειο του ΔΝΤ ύψους 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ενώ στο τραπέζι παραμένει η πάντα επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs και SMPs. Επίσης στο τραπέζι είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, που φαίνεται να παραμένει στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά με ρόλο τεχνικού συμβούλου και επόπτη για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr