Σήμερα, χάρη στην κάλυψη του Μνημονίου, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως εχέγγυα στις πράξεις της ΕΚΤ παρά την χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας, και συνεπώς είναι εφικτή η εύκολη χρηματοδότηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας έχει αποφασίσει πως δεν θα ανανεώσει την εξαίρεση εάν η Αθήνα δεν ζητήσει προληπτική γραμμή.
Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε με νόημα ότι στην παρούσα συγκυρία η επάνοδος στις αγορές και στην αυτοχρηματοδότηση εμποδίζεται, λόγω της μεταβλητότητας που παρατηρείται στις αγορές ομολόγων, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο.
Η επιστροφή στις αγορές θα γίνει ευκολότερη όταν οι εταίροι εξειδικεύσουν τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους, προσέθεσε.
Τόνισε επίσης πως η διατήρηση της εξαίρεσης που δίνεται στα ελληνικά ομόλογα θα επιτρέψει την μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς θα συμβάλει στην είσοδο των ελληνικών τίτλων στην ποσοτική χαλάρωση, εφόσον ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις για την βιωσιμότητα του χρέους στο Eurogroup.
Μια αιτία ανησυχίας στον Νότο και στην ευρωζώνη ευρύτερα είναι η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, όπου η νέα κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας φιλοδοξεί να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της νομισματικής ένωσης.
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ωστόσο πως η Ρώμη θα συμπεριφερθεί «πολύ προσεκτικά» και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη, καθώς θα μελετήσει προσεκτικά το παράδειγμα τις Αθήνας το πρώτο εξάμηνο του 2015 «και θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έφθασε τότε στο χείλος της καταστροφής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr