Και το είπε αυτό γιατί, όπως λίγο μετά σημείωσε διαπιστώνει "εντατικοποίηση" των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που φυσικά δημιουργεί ικανοποίηση στην Ουάσινγκτον.
Αυτό, όμως, είναι το ένα κόμματι. Γιατί το άλλο, όπως είπαμε είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η σωστή εφαρμογή τους για να βγαίνουν τα νούμερα. Και εδώ φυσικά είναι το μεγάλο "αγκάθι" της υπόθεσης.
Γιατί, ναι μεν το ΔΝΤ μπορεί να θέλει να προχωρήσει, ωστόσο, η Κομισιόν ζητά περισσότερο ρεαλισμό. Θεωρεί ότι το Ταμείο είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξο και δημιουργεί προβλήματα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ζητώντας για παράδειγμα να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου.
Και φαίνεται πως το ΔΝΤ καθώς πλησιάζει προς την ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα, θα ήθελε να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα και η μείωση του αφορολόγητου.
Σε ερώτηση για το αν το 2019 μαζί με την νέα περικοπή των συντάξεων θα εφαρμοστεί και η νέα μείωση του αφορολόγητου (ένα χρόνο νωρίτερα), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι οι συνομιλίες για το τι θα γίνει το 2019 θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.
Δεν αρνήθηκε δηλαδή πως το Ταμείο θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, προαναγγέλλει πως έρχεται μάχη...
Να σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Ότι το ΔΝΤ δεν δέχεται ακόμα πως το πρόγραμμα οδεύει σε επιτυχή ολοκλήρωση. Κρατάει σαφώς μικρότερο καλάθι από τους Ευρωπαίους και καθώς θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα είναι βέβαιο πως θα ασκήσει πίεση. Πρώτα και κύρια για το χρέος, αλλά σίγουρα δεν θα βάλει εύκολα νερό στο κρασί του για τις μεταρρυθμίσεις. Και όπου διαπιστώσει προβλήματα και καθυστερήσεις, θα ζητήσει να καλυφθούν πριν πει το τελικό "ναι".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr