Η κα. Λαγκάρντ θεωρεί δηλαδή, σύμφωνα με το Reuters, ότι πρέπει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης και τα χρήματα να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη.
"Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη θα είναι θωρακισμένη απέναντι σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση", τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η ανάπτυξης μίας σύγχρονης ένωσης κεφαλαιαγορών, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και η βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, με το πρώτο βήμα να είναι ένας κεντρικός δημοσιονομικός μηχανισμός. Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο, όπως είιπε, θα καθησύχαζε τους επενδυτές.
Θα μπορούσε αυτό, όπως εξήγησε, να έχει τη μορφή ενός ταμείου στο οποίο οι χώρες του ευρώ θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο σε καλές εποχές, ώστε να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια σε περιόδους ύφεσης. Οι μεταβιβάσεις από το ταμείο θα πρέπει να εξαρτώνται από το εάν οι χώρες τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, σημείωσε.
Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, η συνεισφορά της Ελλάδας σε έναν τέτοιο μηχανισμό υπολογίζεται περί το 1% του ΑΕΠ ετησίως. Σύμφωνα με το Ταμείο, όμως, σε βάθος χρόνου η χώρα θα έχει φτιάξει ένα τέτοιο μαξιλάρι ασφαλείας, που εφόσον προκύψει νέα κρίση θα μπορέσει να την καλύψει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr