Οι δύο παλιοί φίλοι και συμφοιτητές είναι ξεκάθαρο πως έχουν πολύ διαφορετική οπτική των πραγμάτων, με τον μεν Στουρνάρα να επιμένει στη συνταγή της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και τον δε Τσακαλώτο να πιστεύει πως η συγκεκριμένη λύση έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει και γι` αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση.
Μία ακόμη σημαντική διαφορά στην προσέγγισή τους είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι μη συστημικές τράπεζες στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στο ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας.
Στο σημείο αυτό ήταν και η μεγαλύτερη διαφωνία τους, την οποία εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και σε επίπεδα της τάξεως άνω του 2% θα πρέπει να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η ιδιωτική αποταμίευση και να αξιοποιηθούν οι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος.
Αναφερόμενος στις αποταμιεύσεις, που είχε θίξει νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτές είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χώρα που είναι χρόνια σε ύφεση όπως η Ελλάδα. «Αυτό που προέχει είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Θα τρίζουν τα κόκκαλα των αποθανόντων καθηγητών του κ. Στουρνάρα και όσοι είναι εν ζωή θα πέφτουν από τον 5ο όροφο, με την άποψη ότι η ιδιωτική αποταμίευση μπορεί να στηρίξει μια οικονομία που μόλις βγήκε από την ύφεση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε πως για το ζήτημα της «καθαρής εξόδου», που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις σχέσεις του διοικητή της ΤτΕ με το Μέγαρο Μαξίμου, στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, Τσακαλώτος και Στουρνάρας επέλεξαν να μη το ρίξουν στο τραπέζι.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr