Ο Kevin Featherstone, Καθηγητής και Διευθυντής του ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE σημείωσε ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά απόδοσης είναι πολύ χαμηλά, όπως καταδεικνύουν, μεταξύ άλλων, οι δείκτες Easy doing business, απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων, τήρησης των κανονισμών στις δημόσιες συμβάσεις και είσπραξης φόρων όπου υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα προσδοκώμενα και τα πραγματικά εισπραττόμενα έσοδα. Προκειμένου όμως να βελτιωθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι αναγκαίο να υπάρξει υποστήριξη από ξένους ειδικούς, καθώς αποτελεί ερώτημα εάν η χώρα θα μπορούσε αυτόνομα να ανασυνταχθεί.
O Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής της Beat αναφέρθηκε στην μεγάλη αλλαγή που επέφερε η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτύξει στην εμπειρία των χρηστών ταξί και στη βελτίωση της φήμης των οδηγών ταξί έναντι των πελατών και της αγοράς. Ωστόσο, από τμήμα της αγοράς ταξί, όπως είπε, η εφαρμογή συνάντησε σημαντική αντίσταση, η οποία κλιμακώθηκε και τα τελευταία δύο-τρία χρόνια μετατράπηκε σε πόλεμο.
Πάντως, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη λόγω της τεχνολογικής επανάστασης που ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια αλλά και ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως ανέφερε, η Daimler, που έχει αποκτήσει την Beat, επενδύει σε αυτόνομα οχήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά θα δημιουργήσουν πολυάριθμές νέες ειδικότητες σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Nikolaus Hutter, ιδρυτής του New Paradigm Ventures, αναφέρθηκε στο impact investment, μία νέα στρατηγική επενδύσεων που επιδιώκει περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη σε συνδυασμό με τα οικονομικά οφέλη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του πλανήτη σε επίπεδο περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας και να διασφαλιστεί ότι η καθαρή ενέργεια θα κατανεμηθεί ισότιμα. Η κοινωνία, όπως είπε, έχει ανάγκη από θετικά παραδείγματα και μία από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, σχετίζεται με το κατά πόσο είναι δυνατόν να μετρηθεί ο θετικός αντίκτυπος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ο Paul Kidner, Γενικός Διευθυντής της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας The People’s Trust, σημείωσε ότι η ΜΚΟ έχει ως στόχο την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. Παρέχει μικροχρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ για κάθε εταιρεία, business coaching, δικτύωση και πρόσβαση σε incubators, δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 114 επιχειρηματίες με μέσο όρο ηλικίας 36 ετών, εκ των οποίων το 30% είναι γυναίκες. Συνολικά έχει παράσχει κεφάλαια, άνω των 620 χιλιάδων ευρώ, ενώ έχει δημιουργήσει 223 νέες θέσεις εργασίας.
Ο Paul Fletcher, Πρόεδρος του Teach for All και του LeadersQuest, αναφερθείς στα συστατικά μίας επιτυχημένης εταιρείας, τόνισε ότι απαιτείται άριστη ηγεσία και management, όραμα, ακέραιη συμπεριφορά, δεοντολογική διάσταση και βαθιά συναισθηματικούς δεσμούς με το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται. Η ζήτηση, όπως σχολίασε, μειώνει τον κίνδυνο για ένα προϊόν, ενώ η επιβολή κανονισμών τον ενισχύουν. «Εάν υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες, κάποια στιγμή, τα κεφάλαια θα έρθουν στην Ελλάδα» σχολίασε.
Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr