Στην απάντησή του ο Επίτροπος αποδέχεται τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι, το ένα τρίτο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή ποσό ύψους 25-30 δισ. ευρώ αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και υπερθεματίζει τις κυβερνητικές επιλογές ότι «ενα αποτελεσματικό εργαλείο κατασχέσεων θα αποθαρρύνει τη στρατηγική αθέτηση υποχρεώσεων και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγαλύτερη πειθαρχία των στρατηγικών κακοπληρωτών όσον αφορά την αποπληρωμή».
Λέει, βέβαια, για να «χρυσώσει το χάπι» ότι, σε επιλέξιμα μέλη ευάλωτων εισοδηματικών ομάδων παρέχεται προστασία βάσει του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, που εξαιρεί από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία με αξία, όμως, που ορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών.
Δεν προκύπτει δε από πουθενά ότι, την δέσμευση για τους πλειστηριασμούς έχει υπογράψει και με τα δύο χέρια η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η Τρίτη αξιολόγηση.
Στην ερώτηση του, ωστόσο, που υπέβαλλε στις 7 Νοεμβρίου 2017 ο έλληνας ευρωβουλευτής, υπογράμμιζε ευθαρσώς ότι:
*Με τα μνημόνια των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να πληρώσει φόρους και δάνεια, ενώ η κατοικία και τα πενιχρά εισοδήματά του κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Από τους στόχους της Γ' αξιολόγησης που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι και η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
*Επισπεύδονται χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, ενώ οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να χρωστούν. Χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια και λαϊκές κατοικίες παραδίνονται στα funds. Θα χαθούν χιλιάδες λαϊκές κατοικίες οφειλετών και εγγυητών στεγαστικών, επαγγελματικών, καταναλωτικών, αγροτικών δανείων, θα πληγούν μικρές «μη βιώσιμες» επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας την επιχειρηματική πίτα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
*Οι διάφοροι ελιγμοί κυβέρνησης και τραπεζών, όπως το όριο αξίας πάνω από το οποίο θα πλειστηριάζονται οι κατοικίες, δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα τραπεζικών κατασκευαστικών κ.α. ομίλων προκειμένου «να μην επηρεαστεί η αγορά», οι επενδύσεις και τα κέρδη τους από τους μαζικούς πλειστηριασμούς.
Και ρωτούσε: Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα για νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας-σύνταξης από κράτος, τράπεζες και funds.
Την απάντηση του την πήρε….
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr