Εκπλήξεις δεν ανανεμένονται καθώς είναι προεξοφλημένο ότι θα υπάρξει εκταμίευση δόσης των 6,7 δισ. ευρώ. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου άλλωστε, έχει ανοίξει το δρόμο για την προώθηση μιας σειράς προαπαιτούμενων. Βέβαια καυτά μέτωπα ( λιγνίτες, ιδιωτικοποιήσεις, κτλ) έχουν παραπεμφθεί και στο μέλλον.
Το ενδιαφέρον τόσο στο EWG όσο και στο Eurogroup έχει να κάνει πάντως με το αν θα υπάρξουν αναφορές στην έξοδο στις αγορές αλλά και στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Επίσης στο κατά πόσο θα υπάρξει ένα σημείο για το Δ.Ν.Τ καθώς φέρεται να αλλάζει στάση και ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
Επισήμως, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε χθες ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμά του πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.
Ουσιαστικά και πάλι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα ενόψει εξόδου στις αγορές θα έχει την «καυτή» ανάσα του Ταμείου πάνω της. Αυτό φέρνει δυσκολία στη χάραξη μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής κι αναβολής επώδυνων μεταρρυθμίσεων αλλά λειτουργεί ως εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές αλλά και ως πίεση για το χρέος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Ν.Τ έχει εκφράσει ενστάσεις για το πώς επιτεύχθηκε η φετινή δημοσιονομική υπεραπόδοση και εμμένει στη θέση του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του Ευρωπαϊκού στόχου. Επίσης το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.
Πάντως εν όψει ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης έσπευσε να στείλει μηνύματα εντός κυρίως της κυβέρνησης.
Μιλώντας την Πέμπτη για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος o κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό» και εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο «κορσές» στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο στενός.
Κατά τα άλλα, στην κυβέρνηση περιμένουν την αναβάθμιση κατά μια ή δύο βαθμίδες από τον οίκο Standard & Poor’s σήμερα, Παρασκευή και ετοιμάζονται για έκδοση 7ετούς ομολόγου για την άντληση ποσού 3 δισ. ευρώ ακόμη και ως το τέλος του μήνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr