«Η πρόσφατη ελεύθερη πτώση του Bitcoin υποδεικνύει ότι η φούσκα σκάει, αν και με τις τιμές να βρίσκονται τουλάχιστον σε δεκαπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με πέρσι, έχουν ακόμη πολλά περιθώρια πτώσης. Όμως ο οικονομικός αντίκτυπος από την κατάρρευση του Bitcoin θα είναι μικρός, ενώ μακροπρόθεσμα η τεχνολογία blockchain θα φέρει θετικές εξελίξεις, αν και μένει να δούμε πόσο σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις.
Οι υπέρμαχοι του Bitcoin υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη δυναμική του είναι να αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα, όμως υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να αμφιβάλλει κανείς. Βέβαια, ορισμένοι από αυτούς είναι τεχνικοί λόγοι – όπως η αργή ικανότητα επεξεργασίας – οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλυθούν στο μέλλον. Όμως ακόμη και έτσι να είναι, το Bitcoin πάντα θα κινδυνεύει να επισκιαστεί από κάποιο «καλύτερο» κρυπτονόμισμα.
Επλίσης, η αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων από ένα κρυπτονόμισμα σε καμία περίπτωση δεν είναι οικονομικά επιθυμητή. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων κρυπτονομισμάτων είναι ότι έχουν μία εξωγενώς καθορισμένη προσφορά, που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις ή κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διογκώσουν την αξία τους. Σημαίνει, επίσης, ότι επομένως οι μεταβολές στη ζήτηση χρήματος οδηγούν σε μεγάλες μεταβολές στην τιμή ή στη συναλλακτική δραστηριότητα.
Ενδεχόμενη ευρεία υιοθέτηση του Bitcoin θα μπορούσε να επαναφέρει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την περίοδο του Χρυσού Κανόνα.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αγοράζουν το Bitcoin, όχι γιατί πιστεύουν ότι στο μέλλον θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, αλλά γιατί εκτιμούν ότι θα κινηθεί ανοδικά η τιμή του. Κατά συνέπεια, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής κερδοσκοπικής φούσκας, η οποία αναμένουμε ότι θα σκάσει. Οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στο να σκάσει θα μπορούσε να είναι η αυστηροποίηση των ρυθμιστικών Αρχών ή μία μεγάλη επίθεση από χάκερς.
Ακόμη κι έτσι, η τεχνολογία Blockchain που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin, θα μπορούσε να έχει πιο μακροπρόθεσμες και σημαντικές επιπτώσεις. Όχι μόνο μπορεί να μετασχηματίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα – εξαλείφοντας την ανάγκη οι τράπεζες να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι – αλλά μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο και αλλού, όπως στη διατήρηση φορολογικών ή νοσοκομειακών αρχείων. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα «έξυπνα» συμβόλαια, τα οποία θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και το εμπόριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr