Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χρήματος χωρίς τη βοήθεια άλλων είναι απόδειξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Δείχνει τουλάχιστον ότι οι επενδυτές έχουν ξανά εμπιστοσύνη για την οικονομική κατάσταση στην χώρα».
Ο κ. Strauch σε δημόσια τοποθέτησή του στην ελβετική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα λόγω του υψηλού χρέους της χώρας. Παράλληλα υποστηρίζει πως οι χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα εφάρμοσαν τις περισσότερο σημαντικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά της από το 15% και να το μετατρέψει σε μικρό πλεόνασμα. Όταν κοιτάτε το χρέος δεν θα πρέπει να μετράτε τόσο πολύ το μέγεθος, αλλά περισσότερο την δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Και οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι απόλυτα διαχειρίσιμες, εξαιτίας των ευνοϊκών όρων των δανείων του ESM» συμπληρώνει.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM ρωτήθηκε για την κριτική που ασκείται στον μηχανισμό και την άποψη πως δημιουργήθηκε για να διασώσει τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα.
«Είναι καλό να είσαι κυνικός;» αναρωτήθηκε. «Το μόνο που θα πω είναι ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι η ξεκάθαρη εντολή μας. Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε αυτό και αυτό ξεκάθαρα δείχνει ότι ο σκοπός του ESM είναι για το ευρύτερο συμφέρον της ευρωζώνης», απάντησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr