Όπως τόνισε σε σχετική ενημέρωση ο Παναγιώτης Κορκολής Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, η απόκλιση αυτή οφείλεται στις υψηλές εκπτώσεις, καθυστερήσεις στην εκτέλεση - ολοκλήρωση κάποιων έργων, στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη.
Εν τω μεταξύ στα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης είναι η αναμόρφωση όλου του πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είπε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, του 1955, δεν έχει επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα. Οι αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο αναμένεται να πάει στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του έτους, είναι οι εξής:
- Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ, ώστε να μην «τρέχει» την 31η/12 κάθε έτος να κλείσει το πρόγραμμα, όπως συμβαίνει κάθε έτος.
- Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του ΠΔΕ. Σήμερα η χρηματοδότηση των έργων των Δήμων γίνεται μέσω των Περιφερειών, κάτι που δημιουργεί εξαρτήσεις, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ παρατηρούνται και χρονικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων. Στόχος είναι να χρηματοδοτούνται απευθείας οι Δήμοι για έργα τα οποία προγραμματίζουν και εκτελούν οι ίδιοι χωρίς τη συμμετοχή της περιφέρειας.
- Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που θα αφορά τα κονδύλια του Εθνικού Σκέλους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής των κονδυλίων σε σχέση με την εκτέλεση τω έργων. Ήδη έχει συγκροτηθεί στην Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων η διαχειριστική αρχή του εθνικού ΠΔΕ.
- Θα υπάρξει διεύρυνση του ορισμού δημόσια επένδυση, προκειμένου να περιλαμβάνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στην επιχειρηματικότητα.
Σε ότι αφορά το νομοθετικό έργο του υπουργείου, αρχές του έτους πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς ενώ θα ακολουθήσει νομοσχέδια για την απλοποίηση της αδειοδότησης στη βιομηχανία. Μια fast track διαδικασία στα πρότυπα των στρατηγικών επενδύσεων όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Σε ότι αφορά τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, μέσα στο 2018 αναμένεται να “τρέξουν” 10 δράσεις προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ. Εντός των πρώτων εβδομάδων του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο Εξ’ οικονομώ κατ’ οίκον για φυσικά πρόσωπα και το πρόγραμμα Επιχειρούμε Έξω. Εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών αναμένεται αντίστοιχο πρόγραμμα και για τις επιχειρήσεις, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου.
Εν τω μεταξύ εδώ και λίγο διάστημα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα 9 επενδυτικά σχήματα που έχουν υπογράψει ήδη συμφωνία με το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) το οποίο έχει “κουμπαρά” 320 εκατ. ευρώ, στα 872 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει διαθέσει η ΕΤΕπ στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 440 εκατ. ευρώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Σχετικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε “έχουμε δρόμο ακόμη”, σημειώνοντας είναι κάτι το οποίο θέλει και η Κυβέρνηση και η Ευρωπαίοι καθώς όπως είπε ο ίδιος σε όλες τις χώρες υπάρχει κάτι αντίστοιχο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr