«Η οικονομία μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναπτύχθηκε πρώτη φορά για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ενώ οι ενδείξεις μας λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα παράδοση αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις, που δεν έχει καμιά σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης που όλο έβλεπαν οριακή ανάπτυξη και συνεχώς πρόεκυπτε ύφεση και μάλιστα βαθιά», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η συμφωνία παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δε συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντιθέτως η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και «μας ανάβουν το πράσινο φως για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα». Έκανε λόγο για διαφορετικό κλίμα στην εικόνα της χώρας, ειδικότερα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αναφέροντας ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από 5,39% που ήταν τη Παρασκευή έπεσε σήμερα στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα».
Ειδική αναφορά στον τουρισμό έκανε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας σπάει κάθε χρόνο ρεκόρ επισκεπτών αλλά είναι «δωρον άδωρον», αφού μέσω των εισαγωγών για διατροφικά προϊόντα διαρρέουμε οικονομικό δυναμισμό σε τρίτες χώρες, αντί να υποστηρίζουμε τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και την αγροτοδιατροφική μεταποίηση. «Στην νέα οικονομία της γνώσης μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία», σημείωσε.
Σχετικά με την Ενέργεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι αποφάσεις στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμης τοποθέτησης.
Τέλος, προανήγγειλε μείωση της φορολογίας, κάτι που χαρακτήρισε μια «δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση».
«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την επιστροφή στην ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα σηκώσουν το φορολογικό βάρος από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr