Ο λόγο είναι ότι τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν και να τρέξει μέχρι τις 27/11 (ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου) για να περάσει τα 71 προαπαιτούμενα που μένουν.
Στα ανοικτά μέτωπα πέρα από την προώθηση πράξεων δευτερογενούς δικαίου εντάσσονται ζητήματα με κυριότερο αυτό της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (όπου υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς), των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Επίσης θα πρέπει μέσα από την ηλεκτρονική διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα να κλείσει το θέμα του κοινωνικού μερίσματος αλλά και της μεταρρύθμισης των οικογενειακών επιδομάτων με το σχετικό κλείδωμα των αναγκαίων πόρων.
Ειδικά τμήμα της υπεραπόδοσης του φετινού προϋπολογισμού, που ανέρχεται στο 1,8 δισ. δηλαδή περίπου 800-900 εκατ. ευρώ θα πρέπει να συμφωνηθεί πως θα κατανεμηθεί. Οι θεσμοί σημειώνεται ότι επιθυμούν να δοθεί για πληρωμές του δημοσίου προς ιδιώτες και στοχευμένα σε ευπαθείς ομάδες.
Στο μεταξύ και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με διαθέσιμα τα στοιχεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για το τι μέλλει γενέσθαι το 2018. Για φέτος μπορεί να υπάρχει ταύτιση απόψεων στο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πέριξ του 2,8% του ΑΕΠ ωστόσο μένει να φανεί αν συγκλίνουν και για τα μεγέθη της επόμενης χρονιάς οι απόψεις.
Μέχρι στιγμής το κουαρτέτο δε σήκωσε τους τόνους και φαίνεται να αποδέχεται την κυβερνητική άποψη ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεταξύ 0,3% και 0,5% του ΑΕΠ για το 2018. Άρα ότι δε θα υπάρξουν μέτρα διόρθωσης. Όμως στις αρχές του 2018, οπότε και η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για το τι έγινε το 2017 και τι μέλλει γενέσθαι το 2018 θα κλειδώσουν τα νούμερα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr