Πιο συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για εφαρμογή του προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το ρόλο του Ταμείου στο ζήτημα του χρέους. Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ διήρκησε 15 λεπτά, από τα συνολικά 50 λεπτά που διήρκησε η συνάντηση των δύο πλευρών.
Λαγκάρντ: Να εφαρμοστεί το Προγράμμα
Δίχως εκπλήξεις και ακολουθώντας τη γνωστή «συνταγή» του Ταμείου, η κυρία Λαγκάρντ έστειλε σαφές μήνυμα: Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση.
Η ίδια έκανε λόγο για μία παραγωγική συζήτηση, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των «δύσκολων πολιτικών» και δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την πρόοδο που έχει γίνει κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ασφαλιστική και φορολογική...μεταρρρύθμιση.
Σε ό, τι αφορά πάντως στο θέμα του χρέους, Αθήνα και ΔΝΤ βρίσκονται από την ίδια μεριά του παιχνιδιού. Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «ζωτικό» και «αποφασιστικό» το ρόλο του Ταμείου στο θέμα του χρέους. Σημειωτέον, ότι το Ταμείο έχει εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, έχει όμως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα πριν από τη ρύθμιση του χρέους.
Τσίπρας: Να κλείσουμε την αξιολόγηση- όχι σε καθυστερήσεις
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιακανοποιημένος από την εξέλιξη των συνομιλών του με τη σιδηρά κυρία του Ταμείου και ανέφερε ότι συμφώνησαν ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό».
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να...ξορκίσει τον εφιάλτη των καθυστερήσεων ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι στο «παρελθόν υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις» που οφείλονταν στις διαφωνίες μεταξύ ημών και των θεσμών, πλην όμως -όπως είπε- τώρα «όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».
Κατά τα λοιπά,με...όπλο τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και σε μια προσπάθεια να πείσει, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο όπως ανέφερε που έχει σημειωθεί και στα βήματα που γίνονται με στόχο τη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», υπογράμμισε και τόνισε ότι η ανάκαμψη ενισχύεται και το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1,8%, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2007. Ενώ στο σημείο αυτό, έκανε αναφορά και στο στόχο των πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχή χρόνια και τα δημοσιονομικά είναι σε βιώσιμη πορεία. «Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καπροφορούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ποιοι παρευρέθηκαν
Από την ελληνική πλευρά παρακάθισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαικών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού Τάκης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του Ταμείου ήταν «παρών» ο διευθυντής του Ευρωπαικού τμήματος Πολ Τόμσεν , ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον και ο Χιου Μπρέντεκαμπ, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής πολιτικής και επισκόπησης του ΔΝΤ.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού
Θα ακολουθήσουν, σήμερα το απόγευμα, το ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και, την Τετάρτη το μεσημέρι, η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Όπως είναι προφανές, τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου αναμένεται να μονοπωλήσει το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να διασφαλίσει , πρώτον, ότι πράγματι το Ταμείο δεν θα θέσει νέες αξιώσεις κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, δεύτερον, ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ελληνικό πρόγραμμα και, τρίτον, ότι σε αυτό το πλαίσιο θα χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης για την περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος από τους Ευρωπαίούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr