Κεντρικό θέμα, ένα από τα αγαπημένα του Γερμανού πολιτικού που σφράγισε με την παρουσία του την ΕΕ αλλά και τη Γερμανία, διασφαλίζοντας ασφαλή πλου και θηριώδη πλεονάσματα για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αλλά προκαλώντας τριγμούς στον Ευρωπαϊκό νότο. Ο λόγος για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας καθώς σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, οι Υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα, οι Υπουργοί του Eurogroup «θα συζητήσουν με ποιόν τρόπο μπορεί να χρηματοδοτηθεί καλύτερα η μείωση της φορολόγησης της εργασίας».
Κύκνειο άσμα Σόιμπλε
Η αποχώρησή του θα κλείσει ένα κεφάλαιο στις συζητήσεις του Eurogroup που για οκτώ χρόνια σε όχι μικρό βαθμό καθορίζονταν από τις απαιτήσεις του αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, που δημοσιεύσει και μια τελευταία συνέντευξή του πριν αναλάβει την προεδρία της Γερμανικής Βουλής. «Δεν θα λυπηθούν όλοι που δεν θα χρειάζεται πλέον να με ανέχονται. Είχαμε όμως πάντα ένα καλό ομαδικό πνεύμα στο Eurogroup. Και συμφωνούμε σε πολλά πράγματα», λέει.
Ο στόχος ήταν «μια προβλέψιμη, αξιόπιστη οικονομική πολιτική που χτίζει εμπιστοσύνη και παράγει ανάπτυξη», λέει στους Financial Times σε συνέντευξη πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup τη Δευτέρα. Θα είναι η 113η του Β. Σόιμπλε και η τελευταία του. Γίνεται πρόεδρος της Bundestag αργότερα αυτό το μήνα.
Μιλώντας στο γραφείο του στο Βερολίνο ο Β. Σόιμπλε αισθάνεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που έγιναν ως αντιστάθμισμα για τα δάνεια της ΕΕ σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο. «Θα διαφωνούσα με τον καθένα, ακόμα πιο ισχυρά μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτές οι πολιτικές παράγουν περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη από κάθε άλλη», λέει.
Μάλιστα σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιόφωνο για την Ελλάδα δε φείδεται καλών λόγων: «Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει και σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της» τόνισε.
Εκτός ατζέντας η Ελλάδα
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως αναμένεται να περάσει ένα ήσυχο απόγευμα σρο Eurogroup καθώς τη πορεία του προγράμματος είναι εκτός ατζέντας. Άλλωστε, οι εταίροι περιμένουν το τέλος του μήνα ώστε να τσεκάρουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, αλλά και το τέλος του χρόνου για την υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων.
Τα ζητήματα θα τεθούν πάντως επί τάπητος με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ που κορυφώνεται το τριήμερο 13-15 Οκτωβρίου με παρουσία εκεί και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Τα προαπαιτούμενα και η πολιτική των ήρεμων νερών
Πάντως η Αθήνα το τελευταίο διάστημα ποντάρει στη λογική των ήρεμων νερών καθώς προσπαθεί να δει το πότε θα κάνει επαναληπτική έξοδο στις αγορές. Γι’ αυτό επαναλαμβάνει τη βούλησή της αφενός για υλοποίηση των δεσμεύσεων κι αφετέρου για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Τα δύσκολα ωστόσο είναι μπροστά, καθώς η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, η εικόνα υστέρησης στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος, η εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο, η μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο και η αναμόρφωση του Δημοσίου με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την από – πολιτικοποίηση είναι εκκρεμότητες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει.
Παράλληλα εντός του μήνα θα πρέπει να γίνει το market test για τη ΔΕΗ, όπου θα φανεί εάν υπάρχει και ποιο ενδιαφέρον για μονάδες της ΔΕΗ. ΘΑ κριθεί δηλαδή το κατά πόσον εκτός από λιγνιτικές θα βγουν στο σφυρί και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr