Η διαδικασία ελέγχου των προαπαιτουμένων αλλά και των εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη αξιολόγηση είναι σε πλήρη εξέλιξη με αστερίσκους να έχουν τεθεί. Από την ικανοποιητική ή μη πλήρωσή τους, δε, από την ελληνική πλευρά θα κριθεί και η έναρξη της αξιολόγησης προς τα τέλη Οκτωβρίου κάτι για το οποίο επείγεται η Αθήνα.
Ειδικά στο θέμα των εσόδων η ανησυχία είναι έντονη από τους εταίρους. Επίσης οι εξελίξεις στο δημόσιο (με τον αριθμό των συμβασιούχων, την κινητικότητα, την αξιολόγηση των υπαλλήλων να έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των θεσμών) έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Παράλληλα έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από τα τεχνικά κλιμάκια για τα χρονοδιαγράμματα με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τις τράπεζες, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αλλά και για το υπερταμείο όπου οι διαδικασίες στελέχωσης και οργάνωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο υπάρχει συνεχής επικοινωνία για την οριστικοποίηση του σεναρίου υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και τη διαμόρφωση των δεδομένων για τον επόμενο.
Τα κρίσιμα σημεία
«Το θέμα για το 2018 θα το ξέρουμε τον Νοέμβριο. Υπάρχει ανησυχία για την υστέρηση στους φόρους εισοδήματος, αλλά έχουμε υπεραπόδοση στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Άρα, το καθαρό αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε ακόμη, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούμε μέτρα για το 2018, γιατί θεωρώ ότι η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση θα εξουδετερώσουν η μία την άλλη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τελευταίο Eurogroup.
Αναφερόμενος στα ανοικτά ζητήματα που τέθηκαν και απασχολούν και τα τεχνικά κλιμάκια πάνω στις αναφορές των οποίων βασίζονται οι θεσμοί σημείωσε ότι κάποια σημεία χρειάζονται περισσότερη συζήτηση. Ανέφερε ενδεικτικά ότι κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, «όπου υπάρχει μία ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορέσουν οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερο στην πραγματική οικονομία».
Οι ακραίοι του Βερολίνου και τα ορόσημα
Πάντως μπορεί η διαδικασία να είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Αθήνα αλλά και οι εξελίξεις στο Βερολίνο και στο τρίγωνο με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον δημιουργούν ανησυχίες. «Δεν ανησυχώ για το πρόγραμμα αλλά για τις διαθέσεις του ΔΝΤ. Κι ο Μακρόν ανησυχεί. Πλέον ανησυχώ για τις γερμανικές εκλογές. Δηλαδή αν είναι μια κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων. Οι δύο τους δε φαίνεται πάντως να κάνουν κυβέρνηση.» Αυτό τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα στέλεχος του υπ. Οικονομικών αποτυπώνοντας το κλίμα στην Αθήνα για τα όσα αναμένεται να συμβούν στο Βερολίνο.
Βέβαια εκεί είναι ξεκάθαρο ότι οι ρότες δεν αλλάζουν εύκολα, ειδικά όταν η φιγούρα του Β. Σόιμπλε είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας λόγω της επιτυχίας του στο δημοσιονομικό μέτωπο (υπερπλεονάσματα της Γερμανίας). Γι’ αυτό και το πλέον σημαντικό είναι, όπως αναφέρουν στο Υπ. Οικονομικών, να έχουν κλείσει τα Ελληνικά ζητήματα μέχρι το τέλος του χρόνου. «Φλεβάρη Μάρτη Απρίλη είναι οι πιο σημαντικές συζητήσεις. Πρέπει να μην είμαστε σε πρόγραμμα. Αυτές οι συζητήσεις είναι οι σημαντικές: η έξοδος από το πρόγραμμα, ο ρόλος του ΔΝΤ, και η συζήτηση για το χρέος» ήταν η αναφορά του στελέχους της οδού Νίκης για τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Μόνο που ενδεχόμενα εμπόδια στην πολιτική από ακραίους κύκλους στο Βερολίνο μπορεί να φέρουν ανατροπές. Γι’ αυτό και η βιασύνη της προόδου στην οδό Νίκης και στο Μαξίμου. Βέβαια αυτή θα φανεί στο πεδίο κι όχι στα λόγια. Άλλωστε οι μνήμες από τις προηγούμενες αξιολογήσεις είναι νωπές.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr