«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι είμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας. Πολύ πιο αισιόδοξοι ότι το 2017 θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του και δεσμεύθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα.
"Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι αυτή είναι και η θέση των Θεσμών.
"Ο χρόνος είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο τον Αύγουστο του 2018. Η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που συνδέει το χρέος με το ΑΕΠ ήταν πολύ θετική και η Γαλλία συνέβαλε σε αυτό", τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Συμφωνήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο να συνεργαστούμε για τις επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις της Γαλλίας έχουν ενδιαφέρον", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι 40 επιχειρηματίες ήρθαν στην Ελλάδα, μαζί με τον κ. Μακρόν.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν τέθηκαν επίσης επί τάπητος και γεωστρατηγικά θέματα, όπως η σχέση με την Τουρκία, το Κυπριακό, αλλά και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια.
«Η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται» εκτίμησε από τη μεριά και το ο Γάλλος πρόεδρος στην αρχική του τοποθέτηση, προσθέτοντας πως τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει χρειάζεται βοήθεια για να σταθεί στα πόδια της.
«Πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις για την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη», υπογράμμισε.
"Βλέπουμε για πρώτη φορά θετικά στοιχεία να διαφαίνονται. Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη και πρέπει να τη στηρίξουμε", είπε.
Είναι θετικό βήμα η επιστροφή στις αγορές, σημείωσε ο κ. Μακρόν, αλλά υπογράμμισε πως πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια το Eurogroup να λάβει αποφάσεις για το χρέος.
Παράλληλα, όμως, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ, λέγοντας πως «δεν πρέπει να προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα».
"Δεν είναι σωστή η μέθοδος, να επιτηρεί το ΔΝΤ ευρωπαϊκά προγράμματα και να επεμβαίνει", σχολίασε ακόμα για να πει ότι είναι υπέρμαχος της άποψης για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ.
Κλείνοντας, τόνισε πως ελπίζει ότι στο πλαίσιο της γ` αξιολόγησης, θα βρεθεί καλύτερο πλαίσιο συνεννόησης με το ΔΝΤ, ώστε να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωσή της και φυσικά να μην απαιτηθούν από την Ελλάδα νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr