Ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε ωστόσο ότι "η επιτυχής ολοκλήρωση, όμως, του προγράμματος δεν μπορεί να περνάει από την καταστροφή παραγωγικού ιστού, από την καθήλωση της κοινωνίας σε πολιτικές οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές" και συνέχισε:
"Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα τηρήσουμε όμως τις δεσμεύσεις μας με ένα τρόπο, τέτοιο, που θα μας δίνει τη δυνατότητα, η επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, να βρει την ελληνική κοινωνία όσο το δυνατόν πιο προστατευμένη και να μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε με όρους, αν θέλετε, αισιοδοξίας, αλλά και όρους ρεαλισμού για την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η συζήτηση που έχουμε ήδη ανοίξει και στην οποία θα επικεντρωθούμε και στη ΔΕΘ τις επόμενες ημέρες".
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης με το προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Κυριάκο Λουφάκη, στο Διοικητήριο.
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι είναι "ενθαρρυντική" η βελτίωση όλων των επιμέρους οικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας και στη Β. Ελλάδα, η "αύξηση - ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία από το 2008 και μετά" της μεταποιητικής δραστηριότητας, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η αύξηση της απασχόλησης, κ.α., αλλά κυρίως είπε ότι είναι "τα ποιοτικά χαρακτηριστικά" τους, που ενδιαφέρουν, ώστε τα οφέλη να αποτυπωθούν στην "πραγματική οικονομία".
"Νομίζω, ότι αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα αποτυπωθούν το επόμενο διάστημα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό" τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας σημείωσε, επίσης, ότι η προηγούμενη διαχειριστική περίοδος του ΕΣΠΑ 2007-2013 έκλεισε με επιτυχία, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση σε απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. , ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, όπως είπε, ότι παραμένει πρώτη στον τομέα αυτό.
"Τα τελευταία στοιχεία, τα οποία έχουμε από τις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι η χώρα μας και στη νέα προγραμματική περίοδο, παραμένει στην κορυφή της Ευρώπης, στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων και αυτό είναι κάτι το οποίο δείχνει, ότι η δουλειά που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα και σε διαχειριστικό επίπεδο είναι πάρα πολύ σημαντική" τόνισε ο Α. Χαρίτσης, αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
Ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε επίσης κριτική στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ παλαιότερα, λέγοντας ότι "δε μπορεί να συνεχίσουμε με ένα μοντέλο το οποίο ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ακόμη και πριν την κρίση", πρόσθεσε ότι "αποτελεί βασική προτεραιότητα η ενίσχυση του εξωστρεφούς, εξαγωγικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας" και υπογράμμισε ότι για αυτό το λόγο και οι πόροι και του ΕΣΠΑ κατευθύνονται "κατά προτεραιότητα" στην ενίσχυση εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή και καινοτόμο προσανατολισμό. Τόνισε, επίσης, ότι τα προγράμματα του υπουργείου είναι προσανατολισμένα στη στήριξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των εξωστρεφών επιχειρήσεων, με γνώμονα και τη δημιουργία σταθερών νέων θέσεων εργασίας. Σημείωσε, τέλος, ότι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία, όλων των εμπλεκόμενων, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, των φορέων, κ.α.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο θα βγει και επισήμως η πρόσκληση, ύψους 35 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, που αφορά το σύνολο της χώρας, για το "εθνικό σήμα" των προϊόντων αγροδιατροφής.
"Είχαμε εξαγγείλει τον Ιούνιο και στο συνέδριο του ΣΕΒΕ εδώ στη Θεσσαλονίκη τη δημιουργία μέσω του ΕΣΠΑ μιας πρόσκλησης για το εθνικό σήμα των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα τους και η δυνατότητα τους να έχουν μια καλύτερη πρόσβαση οι ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς αγορές, αυτή η διαδικασία την οποία ξεκινήσαμε και σε συνεργασία και με το ΣΕΒΕ ολοκληρώθηκε πλέον. Αύριο θα βγει και επισήμως η σχετική πρόσκληση από το ΕΣΠΑ, ύψους 35 εκ. ευρώ, σε συνεργασία και με το Enterprise Greece".
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το προεδρείο του ΣΕΒΕ συζητήθηκαν πρωτοβουλίες του υπουργείου για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας, δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση των εξαγωγών, κ.α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr