Στην τελευταία ανάλυσή της για την Ευρωζώνη, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, το οποίο τιτλοφορείται "Greece: Normalization, for now" (Ελλάδα: Ομαλοποίηση, για τώρα), η BofA εκτιμά ότι οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος που θα ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολες.
"Ο βασικός κίνδυνος έχει μειωθεί", σχολιάζει η BofA και επισημαίνει ότι αυτό, από μόνο του, είναι καλή είδηση, καθώς επιτρέπει στην οικονομία να συνεχίσει να χωνεύει τα αρνητικά σοκ των τελευταίων ετών, όπως οι έλεγχοι κεφαλαίου, η λιτότητα, η έλλειψη εμπιστοσύνης κ.λπ.
Η οικονομία εξομαλύνεται σταδιακά, η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του 2015, όπως υποδηλώνει και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ και οι εξαγωγές έχουν καλή πορεία τους τελευταίους μήνες. Η τουριστική περίοδος εκπλήσσει θετικά και οι αναφορές δείχνουν ότι είναι ένα εξαιρετικό καλοκαίρι.
Όπως τονίζει η BofA, η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει μέτρια θετική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, η οποία θα συνεχιστεί και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο τρίτο τρίμηνο οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, κατά μέσο όρο, το 2017.
Αυτή η σχετικά ήρεμη περίοδος επέτρεψε και στην ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές μετά από τρία χρόνια.
Τα νέα είναι επίσης καλά στο δημοσιονομικό μέτωπο, αν και συνιστάται προσοχή, τονίζεται. Τα στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο έδειξαν ενα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,05 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το περσινό 2,72 δισ. ευρώ. Αυτό υπερέβη τον στόχο κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον φθινόπωρο - O κίνδυνος γύρω από την γ' αξιολόγηση
Όπως επισημαίνει η BofA, οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο και θα είναι επίσης πολύ δύσκολες. Όπως εκτιμά, θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία υπήρξε προβληματική στο ελληνικό πρόγραμμα, και στην πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPLs, η οποία είναι μία μεγάλη πρόκληση.
Εάν αυτές οι συζητήσεις καθυστερήσουν και η αξιολόγηση παραταθεί και το επόμενο έτος, τότε η ατζέντα είναι πιθανό να επεκταθεί στις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους και στην συζήτηση του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018..
Στην περίπτωση αυτή, η τρίτη αξιολόγηση θα είναι η τελευταία για το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να μην ολοκληρωθεί ακόμη και αν ακολουθήσει νέο πρόγραμμα.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς την μορφή του νέου προγράμματος, ωστόσο αναμένεται να είναι , ένα "ελαφρύτερο" πρόγραμμα που να
παρακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα που να συνδέειε την εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.
Εάν κλείσει μία τέτοια συμφωνία στα μέσα του 2018, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ στα τελευταία στάδια του στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πρόσβασή της στις αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr