2. Η εγγυοδοτική λειτουργία
Η εγγυοδοτική λειτουργία αποτελεί την παλαιότερη χρηματοοικονομική λειτουργία του ΕΤΕΑΝ. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί εξάλλου, ότι αυτή ήταν η μοναδική λειτουργία της εταιρείας από την οποία προέκυψε το ΕΤΕΑΝ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Η εγγύηση των τραπεζικών δανείων από το ΕΤΕΑΝ αποτελεί μια χρηματοοικονομική δραστηριότητα με πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί τον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εγγύηση των χορηγούμενων τραπεζικών δανείων σημαίνει ανάληψη από το ΕΤΕΑΝ του αντίστοιχου επιχειρηματικού κινδύνου. Η εκτίμηση, μέτρηση και διαχείριση όμως των επιχειρηματικών κινδύνων (risk management) και κυρίως του πιστωτικού, αποτελεί την ουσία της σύγχρονης χρηματοπιστωτικής λειτουργίας. Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι οι εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ φτάνουν ακόμα και το 80% του ποσού του δανείου, εύκολα γίνεται αντιληπτή η συμβολή αυτής της λειτουργίας στην αποτελεσματικότητα και στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η λειτουργία αυτή δυστυχώς είχε σταματήσει από το ΕΤΕΑΝ για αρκετά χρόνια, λόγω της συσσώρευσης ανεξόφλητων υποχρεώσεων (καταπτώσεων εγγυήσεων) της εταιρείας προς τις τράπεζες. Το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων (238,4 εκατ. €) εξοφλήθηκε εντός του 2016. Με αυτόν τον τρόπο εξυγιάνθηκε πλήρως ο ισολογισμός του ΕΤΕΑΝ, η δημοσίευση του οποίου τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψει και αρκετές άλλες θετικές εξελίξεις για την εταιρεία. Η εξόφληση των υποχρεώσεων του παρελθόντος και η ισχυρότατη κεφαλαιακή βάση της εταιρείας, δίνει τη δυνατότητα στο ΕΤΕΑΝ να επανέλθει δυναμικά εντός του 2017, στην παραδοσιακή του λειτουργία. Μάλιστα κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ανακοινωθούν οι πρώτες συνεργασίες με εμπορικές τράπεζες. Η επανέναρξη όμως της παραδοσιακής λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ, θα σηματοδοτηθεί και από σημαντικές καινοτομίες οι οποίες θα δρομολογηθούν κατά την υλοποίησή της. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΤΕΑΝ, θα παρασχεθεί εγγύηση σε χαρτοφυλάκια δανείων και όχι σε μεμονωμένα δάνεια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για πολλούς λόγους: Καταρχάς, η παροχή εγγυήσεων σε χαρτοφυλάκιο δανείων διευκολύνει την εκτίμηση και την τιμολόγηση του κινδύνου, κατά συνέπεια μειώνει το ποσοστό προμήθειας για την ανάληψή του. Αυτό με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο με το οποίο χορηγεί το δάνειο στην επιχείρηση. Η τράπεζα όμως έχει τη δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου και για ένα άλλο λόγο: εξαιτίας της εξοικονόμησης κόστους από τη μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας που προκύπτει λόγω της παροχής της εγγύησης. Εάν συνυπολογιστεί και η μείωση ή και εξάλειψη των εμπράγματων εξασφαλίσεων (οι οποίες υποκαθίστανται από την εγγύηση) εύκολα γίνεται αντιληπτό το πόσο σημαντικά οφέλη προκύπτουν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον τελικό στόχο του ΕΤΕΑΝ.
3. Οι συγχρηματοδοτήσεις
Η δεύτερη μεγάλη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ είναι οι συγχρηματοδοτήσεις δανείων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ). Το ΤΕΠΙΧ είναι ένα Ταμείο, τα διαθέσιμα του οποίου προέρχονται από εθνικούς πόρους και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διαχείριση του οποίου εμπιστεύθηκε στο ΕΤΕΑΝ το Υπουργείο Οικονομίας. Οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες του Ταμείου είναι διαφορετικές από αυτές των εγγυήσεων. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες στο βαθμό που τα δάνεια συγχρηματοδοτούνται από τα διαθέσιμα του Ταμείου και η μείωση του τελικού επιτοκίου για την επιχείρηση, δεδομένου ότι τα κεφάλαια του Ταμείου συνεισφέρονται με μηδενικό επιτόκιο. Ειδικά το δεύτερο χαρακτηριστικό σημαίνει μείωση του πιστωτικού κινδύνου για την τράπεζα, αφού η μείωση του επιτοκίου σημαίνει και μείωση της πιθανότητας μη αποπληρωμής του δανείου.
4. Οι επιδοτήσεις
Η τρίτη μεγάλη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ είναι οι επιδοτήσεις. Τη λειτουργία αυτήν την ασκεί το ΕΤΕΑΝ μέσω του Ταμείου Εξοικονομώ κατ’ Οίκον (ΤΕΞΟΙΚ). Το ΤΕΞΟΙΚ είναι ένα Ταμείο τη διαχείριση του οποίου (και μάλιστα με αυξημένες ευθύνες σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα) ανέθεσαν στο ΕΤΕΑΝ το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Ενέργειας. Το Ταμείο εκτός από τη συγχρηματοδότηση μαζί με τις τράπεζες του δανείου προς τα νοικοκυριά (λειτουργία αντίστοιχη με αυτή του ΤΕΠΙΧ για τις επιχειρήσεις) για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, αναλαμβάνει την παροχή δύο ειδών επιδοτήσεων: Η πρώτη αφορά την επιδότηση με εισοδηματικά κριτήρια ενός μέρους του κόστους των εργασιών που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και η δεύτερη την επιδότηση του επιτοκίου για το μέρος των διαθεσίμων τα οποία συνεισφέρουν οι τράπεζες, έτσι ώστε το τελικό επιτόκιο του δανείου να είναι μηδενικό. Η λειτουργία των επιδοτήσεων, έχει όπως είναι φανερό, δύο συνέπειες: Από τη μία διευκολύνει τη διενέργεια έργων που σε άλλη περίπτωση δεν θα πραγματοποιούνταν και από την άλλη μειώνει τον αναλαμβανόμενο πιστωτικό κίνδυνο από τις τράπεζες.
5. Οι μετοχικές συμμετοχές
Το ΕΤΕΑΝ από το 2017 είναι όμιλος επιχειρήσεων, μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), η οποία έτσι κατέστη 100% θυγατρική του. Το ΤΑΝΕΟ είναι μία εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό το ΕΤΕΑΝ εισέρχεται σε έναν εντελώς νέο τομέα χρηματοοικονομικής δραστηριότητας, ολοκληρώνοντας το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δύναται να προσφέρει στις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
6. Η συμβολή του ΕΤΕΑΝ στην περιφερειακή ανάπτυξη
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ΕΤΕΑΝ πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση ενός νέου Ταμείου, του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας. Ο σκοπός αυτού του Ταμείου είναι η στοχευμένη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα το ΕΤΕΑΝ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να διερευνήσει τη δυνατότητα επέκτασης αυτού του παραδείγματος και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, με πολύ ελπιδοφόρα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο θέμα όμως και οι προεκτάσεις του απαιτούν την ανάπτυξή του σε ένα ξεχωριστό άρθρο.
7. Αντί επιλόγου
Το ΕΤΕΑΝ πέρα από τις παραδοσιακές του λειτουργίες, αναπτύσσει και αρκετές νέες, ή προσδίδει νέα χαρακτηριστικά στις παλαιές. Ο τελικός στόχος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη και αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ιδιαίτερα στην νέα περίοδο της οικονομικής ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr