Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στις βαλίτσες των δύο υπουργών είναι ο φάκελος της συμφωνίας με τους θεσμούς, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τα σημάδια δυναμισμού που μπορεί να αναδείξει η Ελληνική οικονομία σε συγκεκριμένους τομείς.
Έτσι πυκνό πρόγραμμα επαφών με ξένους επενδυτές έχει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ήδη από την Τρίτη ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει αρχίσει επαφές στις ΗΠΑ που γνωρίζει καλά. Άλλωστε στόχος είναι μετά την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στις 20 του μηνός και την αποσαφήνιση προθέσεων του ΔΝΤ για την έκθεση βιωσιμότητας να ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας από τον ΟΔΔΗΧ και τη Rothchild εξόδου δοκιμαστικά στις αγορές.
Σύμμαχος η αποκλιμάκωση του δεκαετούς
Στο πλαίσιο αυτό η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 15 Ιουνίου αποτελεί ένα καλό επιχείρημα που αξιοποιείται στις συναντήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο ενώ στις 13 Μαρτίου βρισκόταν στις 77,33 μονάδες βάσης και η απόδοση στη λήξη διαμορφώνονταν στο 6,98%, σήμερα είναι διαπραγματεύσιμο στις 87,07 μονάδες βάσης ή υψηλότερα και με 5,56% απόδοση στη λήξη.
Παράλληλα εν όψει roadshow σε επενδυτές των θεσμικών εκπροσώπων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να αναδείξουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε πολλούς κλάδους της οικονομίας αλλά και τις δυνατότητες καλών τοποθετήσεων κεφαλαίων.
Πιο συγκεκριμένα η σειρά επιτυχημένων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων με το ομολογιακό του Ομίλος Μυτιληναίος να αποτελεί σημαία αλλά και οι ευκαιρίες που ανοίγονται για επικερδή deal μεταξύ επενδυτών και Ελληνικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας (Jetoil – Cetracore, Λήδρα – Hines) ή έχουν κόκκινα δάνεια αποτελούν επιχειρήματα για να πειστούν οι επενδυτές.
«Στα τέλη του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές»
Συνολικά βρισκόμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης, ο ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται από την ΕE, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση είναι γύρω στο 2% και οι επαφές μου εδώ με επενδυτές και άλλους δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δήλωσε ο Δ. Παπαδημητρίου στο Bloomberg TV.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, «νομίζω ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης.
Υπάρχει όριο στο ποσό της χρηματοδότησης που θα μπορούσαμε να έχουμε από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Καλό θα ήταν να το έχουμε, αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά στο πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση».
Πρόσθεσε επίσης ότι η προσδοκία για έξοδο στις αγορές είναι στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του άλλου. Τα spread μειώνονται δραστικά, και το διετές και το δεκαετές. Εξαρτάται από το πού θα βρισκόμαστε όταν το πρόγραμμα θα αρχίσει να αποδίδει, οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν λόγω του τουρισμού.
Κατά συνέπεια, νομίζω ότι περί τα τέλη του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές και δεδομένου ότι υπάρχει υποστήριξη από την Ε.Ε. όσον αφορά ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι, ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο υπουργός.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Έχουμε περάσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ακόμη πως η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσκολίες στις οποίες θα πρέπει να αντεπεξέλθει. Κατά συνέπεια αυτά που προτείνει ο Μακρόν και άλλοι αποσκοπούν στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα από ό,τι πριν την εκλογή του Μακρόν».
«Βεβαίως όλα εξαρτώνται από τις εκλογές στη Γερμανία, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει κατανόηση πως κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν. Ακόμη και ο κ. Σόιμπλε έχει καταθέσει ότι θα πρέπει να έχουμε το δικό μας ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ώστε να κάνουμε τα δικά μας πράγματα χωρίς την παρέμβαση άλλων θεσμών, που πιθανόν δεν γνωρίζουν την Ευρωζώνη τόσο όσο θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Αμερικανική συμμαχία
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε την Τρίτη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου (Secretary of Commerce) Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα με τους δυο υπουργούς να συζητούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων, τονίζει η ανακοίνωση.
Ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε τον κ. Ρος για την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες. Σημειώνεται ότι ο κ. Ρος είχε ενδιαφερθεί έντονα για τις διαδικασίες πώλησης από την ΕΤΕ της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτι που αποδεικνύει ότι ο αμερικάνικος παράγων πλέον βλέπει τη χώρα ως βασικό επενδυτικό προορισμό.
Γιώργος Αλεξάκης