«Είναι μια απόφαση για τη χώρα που την έχει περισσότερη ανάγκη» υπογράμμισε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ όπως εξήγησε, βασική αποστολή της θα είναι η μόχλευση υφιστάμενων με νέα κεφάλαια για την χρηματοδότηση επενδύσεων και με τη βοήθεια μεταξύ άλλων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ήδη την προηγούμενη Δευτέρα σε ειδική σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, αποφασίστηκε ότι η σύσταση του αναπτυξιακού τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει με ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό ρόλο:
α) Ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς,
β) Ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, ιεράρχησης κατά προτεραιότητα έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
Όπως εξηγούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Ταυτόχρονα, δεν θα είναι ανταγωνιστική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα θα διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας.
Ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Θα είναι συνοπτικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ένας φορέας κατά το πρότυπο οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, που αποτελεί χρηματοδοτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος θα ενσωματώσει και θα συντονίζει όλους τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και προσθέτως θα χρηματοδοτεί απευθείας επενδυτικά σχέδια με την συμμετοχή και των συστημικών και των αναβαθμισμένων, συνεταιριστικών τραπεζών.
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα υπερβαίνει τον πολιτικό χρόνο μιας μόνο κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ζήτησε την συναίνεση ιδίως των προέδρων της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επιδιώκοντας την ίδια ώρα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στην αρχική φάση λειτουργίας της, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στηριχθεί επιχειρησιακά σε δυο επιτυχημένους αναπτυξιακούς πυλώνες που είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Επείγοντες στόχοι, ορίζονται:
1. Η χρηματοδότηση της Περιφερειακής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και των Έργων Υποδομής.
2. Η χρηματοδότηση και η προώθηση ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, θα επιλεγεί η λύση που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, « θα οδηγήσει στην ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού», ενώ η χρηματοδότηση της τράπεζας, δεν θα προέλθει μόνο απο εθνικούς πόρους αλλά και από αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της Τράπεζας, σχεδιάζεται να υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες που διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία και είναι: η γερμανική KFW, η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου από την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ολοκληρώνεται στις 28 Ιουνίου, θα μεταβεί στη Γερμανία για να συζητήσει το θέμα με τα στελέχη της KFW.
Κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζουν δε, ότι ενδιαφέρον εκδηλώνεται ήδη και από κινεζικά κεφάλαια ενώ επιδίωξη του υπουργείο Οικονομικών είναι να συμμετάσχουν και εύρωστα ιδιωτικά κεφάλαια.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr