Το κλίμα τις τελευταίες ώρες στο πεδίο Αθήνας- Βρυξελλών έχει επιδεινωθεί ραγδαία, ιδίως μετά τη χθεσινή δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση για την Ελλάδα εκτός από αυτήν που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι από την πλευρά Σόϊμπλε και πως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν είναι εφικτή η συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
Το Μαξίμου, ετοιμάζεται τώρα για έναν τελευταίο γύρο, αναβαθμίζοντας πολιτικά το ζήτημα με σκοπό να το θέσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να εμμείνουν στην απόρριψη των προτάσεων του Βερολίνου, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους.
Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικές πηγές μετά τα μεσάνυχτα, διένειμαν μέσω του αθηναϊκού/μακεδονικού πρακτορείου την παρακάτω δήλωση:
«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».
Το τελευταίο 48ωρο ο κ. Τσίπρας, έχει αναγάγει την υπόθεση της ρύθμισης του χρέους σε μείζονα εθνική υπόθεση. Το γεγονός ωστόσο ότι έχει κάψει συστηματικά κάθε γέφυρα συνεννόησης, όπως του καταλογίζουν οι αντίπαλοί του, αποτρέπει στην παρούσα φάση την αποτύπωση ευρύτερων συγκλίσεων.
Διαμορφώνονται έτσι και πάλι, όπως είναι πρόδηλο, συνθήκες μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, με βάση τις εκτιμήσεις στα κομματικά επιτελεία, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Η ασταθής διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης προσκρούει στην συμμετρική ακαμψία ΔΝΤ και Γερμανίας, τροφοδοτώντας νέα αδιέξοδα.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου, οι πιέσεις για μια καθαρή λύση στο χρέος εντείνονται, πολύ περισσότερο από την στιγμή που οι βουλευτές της πλειοψηφίας, συνειδητοποιούν ότι ψήφισαν σκληρά μέτρα και υψηλά πλεονάσματα, χωρίς η χώρα να εξασφαλίσει κάποιο αξιοπρεπές αντίδωρο, ικανό να δικαιολογήσει πολιτικά την στάση τους.
Κάποιες ελπίδες για ευοίωνη κατάληξη, αναθερμαίνει η γαλλική πρόταση σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν η αποπληρωμή του χρέους να συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης.
Όμως είναι άκρως αμφίβολο αν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλευρά Σόϊμπλε ο οποίος επιμένει στην ορθότητα της πρότασής του και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι εκείνη είναι που φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν επ΄ αυτού: «Οι ευθύνες του κου Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr