"Η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει προεξοφλήσει, ούτως ή άλλως, τη θετική εξέλιξη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό", πρόσθεσε.
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι "το κλίμα που βλέπουμε γύρω μας είναι θετικό και εξαρτάται και από εμάς και να το τονώσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Όλοι εκτιμούν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας από εδώ και εμπρός θα είναι θετική".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αναπτυξιακό και επενδυτικό φόρουμ, ο υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι "τα ΣΔΙΤ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας, αρκεί να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς και τις επιφυλάξεις που έχουμε και να κατανοήσουμε την ουσία του τι μπορεί να προσφέρει αυτό το εργαλείο. Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές αντιστάσεις ως προς τα έργα αυτά. Η κυβέρνηση έχει κάνει μία βασική επιλογή και είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα έργα ΣΔΙΤ. Ωστόσο, θα πρέπει αυτό το πνεύμα να περάσει και στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού".
"Θα προωθήσουμε σημαντικά έργα με τη μορφή των ΣΔΙΤ στους τομείς της ενέργειας, των έργων υποδομής και μεταφορών και των ψηφιακών δικτύων.
Είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και θα αρχίσουν να υλοποιούνται", επισήμανε. "Είμαστε σ' ένα κρίσιμο σημείο, όπου αν ξεπεράσουμε τις ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα αναστολές μας για τη συγκεκριμένη μορφή έργων, έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο που μπορούμε άμεσα να το χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, με δεδομένο ότι οι πόροι οι δημόσιοι είναι μικροί, ενώ οι πόροι οι κοινοτικοί μειώνονται. Αν αυτό το καταλάβουμε και το αξιοποιήσουμε θα κάνουμε τεράστια βήματα αναπτυξιακά τα επόμενα χρόνια",
συμπλήρωσε.
Ο Παναγιώτης Κορκολής, γγ Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε εγκρίσεις και υπογραφές δανείων και εγγυήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, Ήδη, μέσω του Παραθύρου για τις υποδομές και την καινοτομία, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του Παράθυρου για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως ΜΜΕ έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Άρης Περουλάκης, αναπληρωτής επικεφαλής Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, ανέφερε ότι το πακέτο Γιούνκερ δεν έχει συγκεκριμένο ποσοστό για την Ελλάδα και ότι έως τώρα ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Όπως υποστήριξε, μόνο οφέλη μπορεί να προκύψουν από τις ΣΔΙΤ, ένα εκ των οποίων είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά έργα.
Ο γγ ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, σημείωσε ότι τα έργα ΣΔΙΤ είναι δύσκολα, αλλά το δύσκολο στο τέλος φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης, τόνισε ότι στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2015 έχουν γίνει 10 έργα ΣΔΙΤ αξίας 545 εκατ. ευρώ.
Για διαχρονική υποστήριξη της ΕΤΕπ στα έργα ΣΔΙΤ έκανε λόγο ο Στέλιος Μιχελάκης, Structured Finance and Joint Initiatives, North, Central and South East Europe, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ) και πρόσθεσε πως το μεγάλο όφελος είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε να χρηματοδοτούμε έργα χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
Για την πολύ καλή παρακαταθήκη του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica μίλησε o Κωστής Αρβανίτης, Manager Structured Finance και Διαχείριση Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ο Άλκης Δρακινός, αναπληρωτής επικεφαλής Γραφείου Αθήνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι η EBRD θα συνεργάζεται έως το τέλος του 2020 με το ελληνικό κράτος. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία με τη ΓΓ ΣΔΙΤ, ενώ επισήμανε ότι πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όπως ανέφερε, είναι σημείο-κλειδί και για τα έργα που χρειάζονται και πρέπει να γίνουν. Αλλά είναι, επίσης, σημείο-κλειδί και για όσα έργα ακόμη, πιθανόν, οι πολιτικές ηγεσίες δεν βλέπουν σήμερα ως απαραίτητα, αλλά θα τα κατανοήσουν σύντομα ως πραγματικές ανάγκες της χώρας.
Το αναπτυξιακό και επενδυτικό φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ενημερωτικών δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α-Energy Investments με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλων συναρμόδιων δημόσιων φορέων και υπουργείων, τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οργανισμών που ήδη αναπτύσσουν έργα με ΣΔΙΤ (όπως ο ΟΑΣΑ, ο ΟΤΕ, η ΚτΥπ), ή ετοιμάζονται να αναπτύξουν (όπως η ΔΕΗ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δήμων, περιφερειών και ασφαλώς ιδιωτών επενδυτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr