Πλέον βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να δει πώς θα πετύχει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QΕ) καθώς χωρίς αυτό το κόστος δοκιμαστικής έκδοσης χρέους θα είναι μεγάλο. Ήδη στελέχη της κυβέρνησης σε συνεργασία με Παρίσι και Βρυξέλλες προσπαθούν να δουν με βάση ποια σενάρια απόφασης του Eurogroup ο Μάριο Ντράγκι θα εντάξει τη χώρα στα QE, ενώ πυκνώνουν τις επαφές με τις λεγόμενες αγορές μέσω της Rothchild που έχει αναλάβει το σχετικό έργο προετοιμασίας της έκδοσης ομολόγων.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το στίγμα. «Και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΕΚΤ θα δράσει ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να διευκολύνει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες».
Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι το του 2014 οπότε και ξέσπασε το θέμα με την κατάρρευση της Πορτογαλικής Τράπεζας Esprito Sancto που σήμανε την αποχώρηση επενδυτικών κεφαλαίων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ ή και αλλού η Ελλάδα προσπάθησε να δανειστεί μέσω μικρών ομολογιακών εκδόσεων. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε στην έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ το οποίο ωριμάζει φέτος τον Ιούλιο με το επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 3,5%, ενώ στο 4,95% ήταν το κουπόνι για το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr