Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε πως θα πρέπει παράλληλα να ακολουθήσει μια ακόμη ανάλυση από την ΕΚΤ απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο EQ στο προσεχές μέλλον, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αναμένεται να έχει θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα.
«Ας έχουμε πρώτα μια πλήρη συμφωνία, ας έχουμε πρώτα τα μέτρα για το χρέος», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και συμπλήρωσε ότι «όταν θα επεκταθεί το QE στην Ελλάδα θα δούμε και ποια εταιρικά ομόλογα πληρούν τα κριτήρια για αγορά από την ΕΚΤ».
Ανησυχίες από την κυβέρνηση
Για την τύχη της διαπραγμάτευσης και την ένταξη της χώρας στο QE δεν κρύβουν την ανησυχία τους τα μέλη της κυβέρνησης.
Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Περισσότερο ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση στο θέμα της Ελλάδας παρόλα όσα είπε στο Eurogroup της 22 Μαϊου". Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη Δευτέρα, μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου τύπου στην Αθήνα. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι "αναζητούμε μία καλή λύση και όχι μια τέλεια λύση".
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για ποιο λόγο μία συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτή. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός», είπε.
Παραδέχθηκε ότι θα είναι πολύ αργά εάν η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναβληθεί για το 2018, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».
Για την ένταξη της Ελλάδας στο QE είπε πως είναι δύσκολο θέμα, παραδεχόμενος ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και... «όπως ο Κύριος μας λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους».
«Δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει η ΕΚΤ, αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι αυτό που βασικά ζητάμε είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, με το QE, με το ΔΝΤ μέσα ή έξω, δεν γνωρίζω. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν και αυτοί τις δικές τους στρατηγικές και απόψεις και δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από τους άλλους».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη με θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr