Στο Μαξίμου- του οποίου ο ένοικος δήλωνε μόλις πρότινος χαριτολογώντας «Είμαι αισιόδοξος. Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου. Μάλιστα, αυτά που ακούμε είναι τόσο θετικά που μας κάνουν να ανησυχούμε, σε βαθμό που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα»- υποδέχθηκαν με αφωνία τα δυσάρεστα νέα.
Και αυτό επειδή αναγνώρισαν ότι πιθανή εμπλοκή τις επόμενες εβδομάδες τινάζει στον αέρα τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία σκόπευε να αξιοποιήσει στο εσωτερικό αλλά και στις διεθνείς αγορές τις διευκολύνσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ως αντίβαρο για τα επαχθή μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή.
«Είχαμε πει από την αρχή ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία» δήλωσε αμήχανα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσδιορίζοντας την 15η Ιουνίου όπου συγκεντρώνονται τώρα όλες οι προσπάθειες, ως καταληκτικό όριο για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους και θα είναι τόσο ισορροπημένη ώστε, αφενός να κάμπτει την σθεναρή άρνηση του Βερολίνου και αφετέρου να επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα.
Τα στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι, η δυσμενής εξέλιξη καταδεικνύει περίτρανα σε ποια πλευρά του τραπεζιού έχει πάρει θέση η κακοπιστία και η σκοπιμότητα, με στόχο την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας και τελικά την συντριβή της κυβέρνησης.
Και στην επίσημη ρητορική, επανέρχεται η προειδοποίηση πως αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα, τότε αίρεται η υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσει τα βαρειά μέτρα- θέση που όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσπά την κατανόηση και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Βεβαίως, όπως εκτιμά η πολιτική αγορά πρόκειται για άσφαιρους λεονταρισμούς που ως συνήθως αφήνουν ασυγκίνητο το Βερολίνο...
Τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι...
Το μόνο ίσως παρήγορο σημάδι αυτή τη φορά, είναι η συμπαράσταση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ιδίως μετά την αξιοσημείωτη στάση των υπουργών της Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας οι οποίοι στήριξαν το ελληνικό αίτημα για ολοκληρωμένη λύση στο χρέος.
Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και στο εσωτερικό της Γερμανίας πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον «ταμία της Ευρώπης», Β. Σόϊμπλε να διολισθήσει σε ρεαλιστικότερες θέσεις και να αποδεχθεί είτε επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων είτε χαμηλότερα επιτόκια αποπληρωμής, καλλιεργώντας ένα καχεκτικό έστω κλίμα προσδοκιών.
Είναι ενδεικτικό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung η οποία παρατηρεί χαρακτηριστικά:
«Τα σπασμένα τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Όσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;»
Τι πρόκειται να γίνει τώρα; Ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συνεχίσει τις προσπάθειες τις επόμενες εβδομάδες για έναν αξιοπρεπή πολιτικό συμβιβασμό, έχοντας τουλάχιστον αυτή τη φορά-όπως ελπίζεται…- επίγνωση ότι το παιχνίδι παίζεται σε δυσκολότερες πίστες και κυρίως ερήμην της χώρας όσο κι αν την έχει πάρει υπό την προστασία του το «μέτωπο του Νότου».
Κάποιες τροχιοδεικτικού χαρακτήρα βολές, που ανακινούν, χλιαρά είναι αλήθεια, σενάρια πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, είναι μάλλον πρόωρο να αξιολογηθούν σοβαρά αυτήν την ώρα…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr